AEX krijgt lucht

Gisteren kon het niet op, beleggers tuimelden over elkaar heen in een ongekende aankoopzucht en dreven de AEX bijna 7% hoger.
Waar vorige week aandelen op sterven na dood waren verklaard, is de… Gisteren kon het niet op, beleggers tuimelden over elkaar heen in een ongekende aankoopzucht en dreven de AEX bijna 7% hoger.
Waar vorige week aandelen op sterven na dood waren verklaard, is de financiële wereld over het weekend kennelijk een stuk beter, veiliger en aantrekkelijker geworden om in te beleggen.
Sentiment kantelt
Waar komt dit gekantelde sentiment vandaan? Natuurlijk heeft dit deels te maken met de noodhulp die bankverzekeraar ING krijgt van de Nederlandse overheid. Beleggers legden de miljardeninjectie positief uit en joegen ING bijna 30% hoger. Daarnaast trok energiereus RDS voor een groot deel de AEX koerskar met een dagwinst van circa 10%. De AEX deed het dankzij deze twee pijlers aanmerkelijk beter dan de beurzen in de ons omringende landen.
Het is echter goed wel nadrukkelijk te kijken naar de ontwikkelingen op de internationale markten om het bullish sentiment op de AEX (deels) te bevatten. Hoewel de reputatie van de VS internationaal grote schade heeft opgelopen, geldt het land vooralsnog als maatgevend omdat het veruit de grootste kapitaalmarkt ter wereld betreft. Nog wel.
Olieprijs stijgt
In de VS zagen beleggers het na een groot aantal sombere handelssessies maandag ineens het zonnetje schijnen. De Amerikaanse overheid overweegt een tweede fiscale stimulans om de economie uit het slop te trekken, de leading indicators lieten verrassend een bescheiden plus zien en de olieprijs heeft de weg omhoog weer weten te vinden. Is dat laatste positief? Op dit moment wel: dat de olieprijs zo diep wegzakte tot onder de $ 70 per vat weerspiegelde vooral de stokkende wereldeconomie. Dat het zwarte goud nu weer duurder wordt, duidt op een voorzichtig terugkeren van enig optimisme, al doet een verwachte beperking van de olieproductie van de OPEC ook een duit in het zakje.
Geldstromen komen op gang
Wat voor de beurzen ook van groot belang is, is de ontwikkeling op de geldmarkt. Eindelijk lijken de geldstromen, zij het voorzichtig, weer vlot te worden getrokken door het vele overheidsingrijpen wereldwijd. De Libor rates dalen gestaag, hetgeen aangeeft dat er tussen banken onderling weer zaken worden gedaan. Gisteravond werd bekend dat de Franse regering Franse banken miljarden geld zal verstrekken. Saillant detail: de banken krijgen de miljarden alleen als zij beloven die gelden ook weer uit te zetten. Soms is de werkelijkheid absurder dan fictie.
Gokje wagen
Chinezen staan bekend om hun goklust. Zolang dit beperkt blijft tot het casino, is er weinig aan de hand. Echter, Citic Pacific, een Chinees staatsinvesteringsvehikel, zorgt voor enige paniek. Het fonds blijkt ongeautoriseerde gokjes te hebben gewaagd op de valutamarkt. Er werd ingezet op een stijgende Australische dollar, en verloren. Schade: $ 2 miljard. Het beursgenoteerde fonds halveerde op het nieuws en staat year to date inmiddels op een verlies van ruim 80%.
Vervolg bullrun AEX?
Het nieuws van gisteren na sluiting van het Damrak is overwegend positief, althans internationaal. Een herhaling van de koersrally van gisteren zit er vermoedelijk niet in vandaag. Wel zal de AEX circa 1 tot 2% hoger openen. Vooral de signalen dat de situatie op de internationale geldmarkten normaliseert en stabiliseert zorgt voor het nodige optimisme. Als die opluchting voorbij is, zal de focus weer verschuiven naar de bedrijfsresultaten. Op dat moment zal de AEX het weer een stuk lastiger krijgen. Kou uit de lucht? Een voorzichtig ja met betrekking tot de crisis, maar daarmee staan nog niet alle seinen op groen.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.