AEX licht lager

Wall Street sloot vrijdag nog aardig hoger bij een halve handelsdag. De beurzen in Azië volgen dat voorbeeld niet en noteren overwegend circa een procent lager.
De Japanse minister van economie… Wall Street sloot vrijdag nog aardig hoger bij een halve handelsdag. De beurzen in Azië volgen dat voorbeeld niet en noteren overwegend circa een procent lager.
De Japanse minister van economie toonde zich afgelopen weekend bijzonder somber over de vooruitzichten van ’s werelds tweede economie. Vanochtend kwam daar negatief nieuws overheen van de autofabrikanten Toyota en Nissan. De autoverkopen lieten de grootste achteruitgang zien in vijfendertig jaar tijd.
Van Lanschot negatieve verrassing
ING, Fortis, Aegon en SNS Reaal hebben de afgelopen periode al een of andere vorm van staatssteun ontvangen. Bij het chique Van Lanschot bleef het tot voor kort stil. Vanochtend kwam de bank met een nare verrassing: een onvervalste winstwaarschuwing en de uitgifte van prefs ter hoogte van € 150 miljoen ter versterking van het kernkapitaal.
Door de dalende aandelenmarkten wordt een eenmalig verlies op de aandelenportefeuille genomen van € 50 miljoen. Daarnaast een extra afschrijving op een automatiseringsproject van € 17,5 miljoen. Een flinke tegenvaller, al doet Van Lanschot geen beroep op de Nederlandse staat maar regelt het zijn financieringszaakjes zelf.
Opec heeft zorgen
De Opec besloot afgelopen weekend een besluit voor een verdere productiebeperking uit te stellen. Medio december komt het oliekartel nogmaals bijeen om te praten over de sterk onder druk staande olieprijs. Consumenten aan de pomp zullen vermoedelijk weinig problemen hebben met de relatief lage prijzen, maar de Opec streeft naar een prijs van $ 75 per vat. Een interessante ontwikkeling: eerder lag de bandbreedte nog op $ 90 tot $ 100 per vat. De wereld verandert razendsnel.
Een brug te ver
De huidige financiële crisis en de problemen waarmee veel banken en verzekeraars op dit moment kampen, vormde aanleiding voor een aantal politici om aan te dringen op een centraal Europees toezicht op financiële instellingen. Voorlopig lijkt dat er niet in te zitten: toezicht in EU verband lijkt een stapje te ver. Een aantal landen wil perse het toezicht zelf blijven voeren.
AEX licht lager
De AEX noteert vlak na aanvang van de handel een half procent lager. Weinig schokkend, maar veel nieuws van betekenis ontbreekt dan ook. De hoop op enig verder herstel gedurende de laatste maand van het jaar blijft wel overeind. Een scenario waarbij de AEX nog een procent of tien wint in december is goed mogelijk. Of dat zal gebeuren hangt vooral af van de reactie op verder slecht economisch nieuws dat zeker nog zal volgen de komende tijd.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.