AEX naar de 170?

Wall Street kende gisteravond een beweeglijke handelssessie met misschien wel de meest bizarre laatste vijftien minuten in de geschiedenis.
Vooruitlopend op het rentebesluit van de Fed had de markt… Wall Street kende gisteravond een beweeglijke handelssessie met misschien wel de meest bizarre laatste vijftien minuten in de geschiedenis.
Vooruitlopend op het rentebesluit van de Fed had de markt wat moeite met richting bepalen, maar gaandeweg kozen de koersen de stijgende lijn. Tot het laatste kwartier, toen ging het ineens mis. De S&P schoot van plus 2% naar min 1,1% en de Dow Jones van plus 2,5% naar min 0,8%. Het woord extreem is hier zonder meer van toepassing.
Azië fors hoger
Beleggers in Azië lijken hun zenuwen aanmerkelijk beter in bedwang te hebben. Er zijn vannacht wederom forse koerswinsten van 8 tot 10% geboekt en vastgehouden. Commodities zijn weer in de gratie, beleggers lijken er toch op te rekenen dat de vele renteverlagingen overal ter wereld er op termijn voor zullen zorgen dat de wereldeconomie zijn groeipad weer kan vervolgen.
RDS, Unilever
Twee fondsen die een zware weging in de AEX hebben, RDS en Unilever, kwamen vanochtend met hun derdekwartaalcijfers. Unilever springt eruit: het concern boekt een hoger dan verwachte winst en een sterkere omzetgroei van plus 8,3% (dankzij prijsverhogingen) dan verwacht. De totale volumegroei oogt echter fragiel met een mager plusje van 0,6%. Laatste opsteker: de eerder afgegeven outlook blijft gehandhaafd.
RDS heeft over het derde kwartaal wederom een recordwinst behaald dankzij de toen nog hoge olieprijs. De nettowinst steeg met 22% tot een indrukwekkende $ 8,4 miljard. Zwak pint vormt de productie: het afgelopen kwartaal werd er gemiddeld per dag voor 2,93 miljoen equivalent olievaten gewonnen. Vorig jaar bedroeg de productie nog 3,14 miljoen. Kleine opsteker tot slot: het dividend over het derde kwartaal wordt met 11% verhoogd tot $ 0,40 per aandeel.
Kanttekeningen bij beide boegbeelden van de AEX: beleggers reageren verdeeld en zetten Unilever licht hoger en RDS licht lager op een vriendelijk gestemd Damrak.
Roubini
Hoewel een groot aantal beleggers, waaronder niet de minsten zoals Barton Biggs, eerder deze week besloten dat aandelen historisch gezien extreem goedkoop waren, toch een kritische noot. De k/w lijkt extreem laag, maar beleggers moeten er rekening mee houden dat de ‘w’ de komende kwartalen nog fors verder zal dalen. Roubini, de man die in 2006 de melt down op de financiële markten al voorspelde, denkt dat de S&P nog eens 30% kan dalen.
AEX 170?
Gaan we ervan uit dat de AEX met eenzelfde percentage onderuit zal gaan, vermoedelijk ligt het percentage dan overigens aanmerkelijk hoger, dan impliceert dat een stand van de index van circa 170. Extreem? Zeker, maar de huidige crisis is dan ook een crisis van extremen. Doemdenkers en onheilsprofeten zijn de laatste maanden erg actief, laat u zich vooral daar niet in meeslepen, maar staar u ook niet blind op de optisch erg lage k/w’s. Ide vertellen niet het hele verhaal.
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.