AEX op weg naar 300-puntenzone?

De daling die we in de afgelopen weken voor ogen hadden, is er uiteindelijk (nog) niet van gekomen. De AEX heeft een zeer zeldzaam patroon laten zien, maar helaas zijn sommige zaken pas achteraf waar te… De daling die we in de afgelopen weken voor ogen hadden, is er uiteindelijk (nog) niet van gekomen. De AEX heeft een zeer zeldzaam patroon laten zien, maar helaas zijn sommige zaken pas achteraf waar te nemen. Dit patroon is een zogenoemde ‘expanded flatÂ’, waarbij de bodem van een corrigerende golf onder de bodem van een vorige golf is gekomen. Overigens betekent dit in mijn beleving geen afstel van de verdere daling, maar slechts uitstel.
Voorkeursscenario
De beweging vanaf 195 punten verliep via een groot ABC-patroon en dit betekent dat de index niet impulsief omhoog is gegaan (geplaatste langere termijn bodem), maar correctief (tussentijdse bodem). De A- en B-golf van dit patroon zijn inmiddels geplaatst en de C-golf lijkt nu definitief geplaatst op 358,23 punten (zie de grafiek).
In het grotere plaatje kregen we in de afgelopen maanden een schot voor de boeg (daling onder 311 punten) dat de top geplaatst was. De ultieme bevestiging, dat de index op weg is naar 195 punten en lager, is er echter nog niet. Hiervoor zou de index onder 296,50 punten moeten sluiten. In dat geval krijgen we een serieuze overlapping voor de lange termijn.
Samenvattend
• De tussentijdse bodem is geplaatst op 194,99 punten: Golf (1).
• Golf (2) vanaf 194,99 punten lijkt nu via een ABC-patroon te zijn getopt op 358,23 punten.
• Golf (3) is actueel. Onder 296,50 punten (op slotbasis) krijgen we een bevestiging van een negatief lange termijn scenario.
Korte termijn
Dé daling die de AEX uiteindelijk onder 195 punten zal brengen, lijkt nu definitief van start te zijn gegaan vanaf 358,23 punten. Na de ontwikkelingen van de afgelopen weken heb ik nu een nieuwe voorkeurstelling:
• Subgolf 1 binnen golf (3) kwam ten einde op 307,71 punten (7 mei 2010).
• Subgolf 2 (herstel op subgolf 1) ging vervolgens van start en een dergelijke correctie verloopt via een ABC-patroon.
• Golf A: 307,71 punten naar 340,05 punten.
• Golf B: 340,05 punten naar 301,48 punten (dit is de expanded flat: deze B golf kwam onder 307,71 punten)
• Golf C: actueel of reeds geplaatst op 343,32 punten.
Conclusie
De AEX heeft in het afgelopen jaar koersoverlappingen laten zien welke niet horen bij een impulsieve stijging vanuit de EW-theorie. De C-golf bleek in de afgelopen weken nog niet compleet, maar lijkt inmiddels definitief gezet op 358,23 punten.
De overlapping met 311 punten is een schot voor de boeg. Er ligt waarschijnlijk in de komende weken/maanden nog veel meer dalingspotentieel in het verschiet. De ultieme ‘trigger’ voor een trendwijziging van de markt ligt daarbij nog altijd op een stand van 296,50 punten. Hieronder is de daling richting 195 punten, en mogelijk lager, met grote waarschijnlijkheid begonnen voor de komende maanden/jaren.
De stop-loss voor bovenstaand scenario ligt op 358 punten.
Leon van Dam
Optiespecialist
Voor de grafiek verwijzen wij u naar ons weekblad.