AEX op weg naar 300-puntenzone

Ik schreef twee weken geleden: “Overigens betekent dit in mijn beleving geen afstel van de verdere daling, maar slechts uitstel.” Kort daarna kwam de volgende dalingsgolf om de hoek kijken, die ons deze… Ik schreef twee weken geleden: “Overigens betekent dit in mijn beleving geen afstel van de verdere daling, maar slechts uitstel.” Kort daarna kwam de volgende dalingsgolf om de hoek kijken, die ons deze week naar 306,27 punten heeft gebracht. Momenteel kijken we wederom naar een fors herstel, maar ik ben bang dat ook dit herstel maar van korte duur zal zijn.
De beweging vanaf 195 punten verliep via een groot ABC-patroon en dit betekent dat de index niet impulsief omhoog is gegaan (geplaatste langere termijn bodem), maar correctief (tussentijdse bodem). De A- en B-golf van dit patroon zijn inmiddels geplaatst en de C-golf lijkt geplaatst op 358,23 punten (zie de grafiek).
In het grotere plaatje kregen we in de afgelopen maanden een schot voor de boeg (daling onder 311 punten) dat de top nu zeer waarschijnlijk definitief geplaatst is. De ultieme bevestiging, dat de index op weg is naar 195 punten en lager, is er echter nog niet. Hiervoor zou de index onder 296,50 punten moeten sluiten. In dat geval krijgen we een serieuze overlapping voor de lange termijn.
Samenvattend:
• De tussentijdse bodem is geplaatst op 194,99 punten: Golf (1).
• Golf (2) vanaf 194,99 punten lijkt nu via een ABC-patroon te zijn getopt op 358,23 punten.
• Golf (3) is inmiddels actueel. Onder 296,50 punten (op slotbasis) krijgen we een bevestiging van een negatief lange termijn scenario.
Korte termijn
Dé daling die de AEX uiteindelijk onder 195 punten zal brengen, lijkt nu definitief van start te zijn gegaan vanaf 358,23 punten. Na de ontwikkelingen van de afgelopen weken heb ik nu een nieuwe voorkeurstelling:
• Subgolf 1 binnen golf (3) kwam ten einde op 307,71 punten (7 mei 2010).
• Subgolf 2 (herstel op subgolf 1) ging vervolgens van start en deze correctie ging via een ingewikkeld patroon (expanded flat) uiteindelijk naar 343,32 punten.
• Subgolf 3 is inmiddels actueel en deze verloopt in 5 subgolfjes. Ik ben van mening dat de eerste subgolf werd geplaatst op 306,27 punten.
Momenteel kijken we dan naar een herstel op deze eerste dalingsgolf welke op korte termijn alweer zal eindigen. Als bovenstaande telling juist is, dan staat ons een flinke daling te wachten via subgolfje 3 binnen de derde subgolf van hogere orde. Deze golf zal waarschijnlijk de lengte van de daling van 343 punten naar 306 punten overtreffen. Een stand onder 308,60 punten is een ‘trigger’ voor verdere daling. Wie iets meer geduld heeft, wacht op een doorbraak van 306,27 punten voor meer bevestiging.
Conclusie
De AEX heeft in het afgelopen jaar koersoverlappingen laten zien welke niet meer horen bij een impulsieve stijging vanuit de EW-theorie. De C-golf bleek nog niet compleet, maar lijkt nu gezet op 358,23 punten.
De overlapping rond 311 punten is een schot voor de boeg. Er ligt waarschijnlijk in de komende weken/maanden nog veel meer dalingspotentieel in het verschiet. De ultieme ‘trigger’ voor een trendwijziging van de markt ligt daarbij nog altijd op een stand van 296,50 punten. Hieronder is de daling richting 195 punten, en mogelijk lager, met grote waarschijnlijkheid begonnen voor de komende maanden/jaren. De stop-loss voor bovenstaand scenario ligt op 358 punten.
Leon van Dam
Optiespecialist

Voor de grafiek verwijzen wij u naar het weekblad.