AEX op winst

De afgelopen dagen staan de schijnwerpers vooral gericht op het wel en wee van de Amerikaanse auto-industrie.
Zonder hulp dreigt in ieder geval General Motors kopje onder te gaan. Ford staat er… De afgelopen dagen staan de schijnwerpers vooral gericht op het wel en wee van de Amerikaanse auto-industrie.
Zonder hulp dreigt in ieder geval General Motors kopje onder te gaan. Ford staat er financieel weliswaar iets beter voor, maar heeft ook overheidsgeld nodig om het vege lijf te redden. De Amerikaanse Senaat wees afgelopen donderdag een steunvoorstel af. Zeer voorspelbaar: het Witte Huis springt dan wel op een andere manier bij. Een faillissement van de Big Three is uitgesloten: too big to fail.
Madoff
Hoewel de belangen rond de auto-industrie, zeker qua hoeveelheid banen dat op het spel staat, groot zijn, is het (initiële) geldbedrag gering: $ 14 miljard, al kun je er donder op zeggen dat zodra een dergelijke commitment wordt afgegeven, er ineens veel meer geld nodig blijkt te zijn. Rond de Ponzi-scheme van Bernie Madoff is veel meer geld gemoeid: $ 50 miljard. Daar past wel een kanttekening bij. Een deel van de $ 50 miljard betreft geld die investeerders dachten te hebben, maar die alleen op papier blijkt te bestaan. De inleg van cliënten ligt aanmerkelijk lager. Langzamerhand druppelen meer details binnen over de grootste hedge fund fraude ooit.
Belangrijke week
Nog even en dan is het Kerst, maar beleggers krijgen nog een paar belangrijke beslissingen voorgeschoteld. Zo zal de Fed hoogstwaarschijnlijk zijn belangrijkste rentetarief met nog eens een half procent verlagen tot een historisch lage 0,5%. Daarnaast mag verdere actie worden verwacht van de Opec. Het oliekartel lijkt de productie met nog eens twee miljoen vaten te zullen terugschroeven in een poging de prijsval van een vat olie te stuiten. Goldman Sachs, tot voor kort een echte olie bull, ziet het somber in en rekent inmiddels op een verdere daling van de olieprijs tot $ 30 per vat.
Inverse rentestructuur op de helling
Dat het economisch slecht gaat, zal een ieder duidelijk zijn. Interessanter is wanneer er licht aan het eind van de tunnel zichtbaar wordt. JPMorgan Chase hoopt op de tweede helft van 2009 maar sluit bepaald niet uit dat consumenten pas in 2010 weer opgelucht adem kunnen halen. De onzekerheid over de richting van de mondiale economie is zelden zoo groot geweest. Voor wie naarstig speurt naar lichtpuntjes: de inverse rentestructuur lijkt in Europa zijn langste tijd te hebben gehad. De korte rente staat weliswaar nog licht boven de lange rente, maar het verschil wordt snel kleiner.
Dollar op zijn retour
Een zorgelijke ontwikkeling voor veel Europese bedrijven: de rally van de dollar lijkt voorbij. De greenback zakt in rap tempo weg, onder andere ten opzichte van de euro. Gezien de grote overheidstekorten in de VS en de erg lage rente lijkt de dollar maar een kant op te kunnen. Europa zal indirect daarmee weer een bijdrage gaan leveren aan een broodnodig herstel van ’s werelds grootste economie.
Risicohysterie
In de VS wist de Amerikaanse overheid vorige week T-Bills in de markt te zetten met een couponrente van 0%. Bij investeerders geldt op dit moment safety first. Voor de Amerikaanse overheid een gelukje: meer geld lenen en tegelijk de rentelasten op de staatsschuld zien dalen. Uiteraard is dit een absurde en uiterst ongezonde situatie die niet lang stand houdt. Van een al eerder gesignaleerde zeepbel in obligaties is zeker sprake. Geld uitlenen zonder daarvoor een rentevergoeding te verlangen is uiteindelijk je reinste kapitaalvernietiging. Zo lang dit soort excessen nog zichtbaar zijn, is van een structureel herstel op de financiële markten nog geen sprake.
AEX hoger
De AEX krijgt een impuls van zowel een hoger slot op Wall Street vrijdag als stevige koerswinsten in Azië. De markten waren even in diepe rouw gedompeld door het afketsen van steun voor de Big Three, maar trekken zich nu weer op aan geluiden uit het Witte Huis dat er desnoods geld uit een ander potje komt om de automakers overeind te houden.
DSM komt vanochtend met een winstwaarschuwing: geen bedrijfsresultaat van € 1 miljard dit jaar, maar ‘meer dan € 900 miljoen.’ De koers van het aandeel is eerder al volledig ingestort en noteert zwaar onder de boekwaarde (€ 38-€40 per aandeel). Vermoedelijk zit het nieuws al ruimschoots ingeprijsd. Wie het deels cyclische aandeel nog niet heeft en over het nodige geduld beschikt, kan op het huidige koersniveau uitstekend zaken doen.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.