AEX: paniekbodem gezet

De financiële markten lijken het spoor inmiddels compleet bijster. Koersdalingen op individueel niveau van 15 tot 20% vanochtend.
De redactie van Inveztor wordt geregeld telefonisch benaderd…

De financiële markten lijken het spoor inmiddels compleet bijster. Koersdalingen op individueel niveau van 15 tot 20% vanochtend.
De redactie van Inveztor wordt geregeld telefonisch benaderd door journalisten die vragen of er van verkooppaniek sprake is. Dat telefoontje kan vandaag achterwege blijven: het antwoord is ondubbelzinnig ja.
Britse overheid grijpt in
Er was gisteren al sprake van crisisgesprekken tussen de Britse overheid en een aantal grote Britse banken. Vanochtend werd bekend gemaakt dat de Britse overheid met een fors steunplan komt. Er zullen preferente aandelen van in moeilijkheden verkerende banken worden gekocht en de Bank of England (BoE) zal het lieve sommetje van ten minste £ 200 miljard aan liquiditeiten beschikbaar stellen (bron: het Financieele Dagblad).
Ice melt
Veel Nederlanders maken zich op dit moment, naast een wegsmeltende waarde van hun aandelenportefeuille, vooral druk om het IJslandse Icesave. Die zou naar verluidt circa 75.000 rekeninghouders hebben in Nederland, maar moedermaatschappij Landsbanki is genationaliseerd door de IJslandse overheid. Gisteren sloot Icesave Engeland al haar deuren. Figuurlijk dan: het is immers een internetbank. Helaas voor Nederlandse spaarders kunnen die inmiddels ook niet meer bij hun spaargeld.
De Nederlandse Bank (DNB) heeft al laten weten dat de verhoogde garantstelling voor spaarders ook geldt voor de 75.000 rekeninghouders van Icesave, maar bij een eventueel faillissement van Landsbanki zullen spaarders zich voor de eerste € 20.000 wel moeten melden bij de IJslandse overheid.
Chaos compleet
De chaos op de financiële markten is inmiddels compleet. De ratio is zoek, de markten worden volledig geregeerd door angst. Angst voor een verder om zich heen slaande systeemcrisis. Angst dat de overheden wereldwijd de crisis niet weten te beteugelen.
De ontwrichting is compleet, de intraday daling van 10% van de AEX spreekt in dat verband boekdelen. Ook Tokio ging vannacht met een dergelijke daling compleet door het ijs. Hoewel de zaak volledig is ontspoord, blijft het toch zaak het hoofd koel te houden. Aangezien er geen alternatieven voor handen zijn en overheden wereldwijd ingrijpen, moeten we ervan uitgaan dat die wereldwijd effort uiteindelijk toch effect zal sorteren.
Onorthodoxe maatregelen vereist
Onorthodoxe tijden vragen om onorthodoxe maatregelen. Als banken, ondanks wereldwijd extreem accommoderende centrale banken, verkregen gelden weigeren uit te zetten, dan wordt het misschien tijd dat diezelfde banken daartoe gedwongen worden. Van een vrije economie is gezien het vele overheidsingrijpen toch al geen sprake meer.
De wereld kan niet zonder energie, maar hetzelfde gaat op voor geld. Dat geld is er, maar wordt niet beschikbaar gesteld. Er zijn maar zeer weinig bedrijven die het zonder externe financiering kunnen stellen: het overslaan van de bankencrisis naar de reële economie vormt op dit moment de grootste bedreiging.
Martin Crum

Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.