AEX richting 380 punten

In de afgelopen dagen werd de beurs heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. Met name de olieprijs, maar ook de commentaren van allerlei analisten doen een flinke duit in het zakje. De AEX opende… In de afgelopen dagen werd de beurs heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. Met name de olieprijs, maar ook de commentaren van allerlei analisten doen een flinke duit in het zakje. De AEX opende in de afgelopen dagen bijna iedere sessie met een koershiaat (gap). Beleggers worden bovendien voortdurend geconfronteerd met schijnbewegingen. Wat bijvoorbeeld te denken van de sessie van dinsdag waarbij de AEX kortstondig de steun rond 400 punten neerwaarts doorbrak?!
Gisteren wisten de kopers het vege lijf te redden, maar of 397,67 punten nu eindelijk de bodem is? Ik heb nog altijd mijn twijfels. Het patroon laat nog altijd ruimte voor een laatste afsluitende dalingsgolf.
Voorkeursscenario
• De top is reeds geplaatst op 496,12 punten.
• Golf 1 neerwaarts werd vervolgens geplaatst op 473,02 punten.
• Golf 2 (herstel) kwam ten einde op 487,86 punten (precies rond het 61,8% Fibonacci retracement niveau bij de 487,50 punten).
• Golf 3 werd geplaatst op 452,48 punten.
• Golf 4 werd vervolgens geplaatst op 464,32 punten (tussentijds herstel).
• Golf 5: actueel of geplaatst op 397,67 punten?
De AEX lijkt bezig aan een ‘extended’ (verlengde) 5e golf. Zo’n 5e golf is altijd zeer grilllig, want dit is de golf die aan het eind van de totale beweging plaats vindt. De overdrijving kent op die momenten vrijwel geen grenzen, maar zo’n beweging kan abrupt tot een einde komen.
Momenteel houd ik nog altijd rekening met een afsluitende daling richting 380 punten. In deze mogelijke telling is de 3:5 geplaatst op 397,67 punten. De 4:5 zou dan gisteren geplaatst kunnen zijn op 411,18 punten en vandaag zou 5:5 actueel kunnen worden. De trigger voor een mogelijk laatste en afsluitende golf ligt na de ontwikkelingen van deze week op 397,67 punten.
Conclusie week 28
Ik houd nog altijd rekening met een negatief vervolg, waarbij de AEX richting 380 punten zou kunnen koersen. De trigger voor een verdere daling ligt nu bij een stand van 398 punten. Komt de index hieronder (liefst op slotbasis) dan lijkt de afsluitende golf 5:5 actueel te worden. Zoals we in de afgelopen week gezien hebben met de kortstondige doorbraak van de steun rond 400 punten, is vooral het begrip ‘op slotbasis’ van groot belang.
Leon van Dam
Optiespecialist
Voor de bijbehorende grafiek verwijzen wij u naar het weekblad.