AEX: sterke hersteldag

Vandaag een cruciale dag voor de financiële markten. De futures duiden op een fors hogere opening. In Azië konden de markten, exclusief Japan (gesloten) enkele procenten winnen.
Europese…

Vandaag een cruciale dag voor de financiële markten. De futures duiden op een fors hogere opening. In Azië konden de markten, exclusief Japan (gesloten) enkele procenten winnen.
Europese leiders hebben na crisisberaad in Parijs gisteren besloten ‘tot hier en niet verder.’ De vijftien landen in de eurozone trekken min of meer gezamenlijk op. De laden zullen garant staan voor leningen die baken elkaar onderling verstrekken, er mogen geen grote bankinstellingen meer omvallen, de ECB zal banken overvloedig van liquiditeiten voorzien en, op landniveau, krijgen banken kapitaalinjecties.
Spijtig genoeg ontbreekt een centrale rol van het IMF. Dat instituut zal wel zijn steentje bijdragen in het bestrijden van de huidige crisis, maar geen voortrekkersrol vervullen. Iets wat gezien de wereldwijde problematiek wel gewenst is.
ECB tandeloze tijger
De ECB kan relatief weinig doen: een sterk accomoderend beleid voeren, maar daar blijft het wel bij. Banken in de eurozone is vooral nog een lokale aangelegenheid en de rol van de ECB is veel meer ingeperkt ten opzichte van bijvoorbeeld de Amerikaanse Fed. Zaken als inkoop van commcercial paper, door de Fed wel toegepast, vallen niet onder het mandaat van de ECB. Dat zou middels een noodverordering nog wel op te lossen zijn, maar diverse Europese landen zien dat niet zitten.
Even geduld
Het zal enige tijd vergen de volledig vastzittende geldmarkten vlot te trekken. Als dat eenmaal gelukt is, kan het ook hard gaan. Gezien de garantstelling van de landen in de eurozone, een volledige steun van de financiële sector in Groot Brittannië en soortgelijke maatregelen in de VS, moeten de verlamde banken zo snel mogelijk overgaan tot de orde van de dag. Het counterparty risk is in een groot aantal gevallen nu overgenomen door de diverse overheden, dus kan dit eindelijk ook.
Terug naar normaal
Een voorlopige openingsindicatie duidt op een fors hogere markt. De AEX lijkt een procent of vijf tot acht te kunnen winnen. Eindelijk, na een van de slechtste weken in de beursgeschiedenis. Als het vlottrekken van het financiële systeem is gelukt, kan daarna langzaam worden begonnen met het opruimen van de rokende puinhopen. Het financiële systeem zal drastisch worden herzien, de gevolgen van de bakencrisis zullen nog vele jaren nagalmen.
Martin Crum

Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.