AEX weer fors lager van start

Wie vrijdag een gokje waagde en aan het eind van de handel besloot speculatief long te gaan in de hoop dat het weekend voor enige bezinning zou zorgen, komt bedrogen uit.
Een dramatische opening… Wie vrijdag een gokje waagde en aan het eind van de handel besloot speculatief long te gaan in de hoop dat het weekend voor enige bezinning zou zorgen, komt bedrogen uit.
Een dramatische opening zal het niet worden, maar een verlies van 4 tot 4,5% staat al snel op de borden.
Nikkei maakt snoekduik
In Japan zijn beleggers elk spoortje van zelfvertrouwen kwijt. De yen spuit omhoog en dat heeft een sterk negatieve invloed op het veelal op de export leunende bedrijfsleven. De Nikkei is qua indexstand inmiddels 26 jaar terug in de tijd geworpen.
De overige Aziatische beurzen dalen net zo hard mee: in de Filippijnen zakte de belangrijkste graadmeter tussentijds 12% weg terwijl ook de Hang Seng een schuiver maakte van ruim 11%. De Koreaanse centrale bank verlaagde de rente, een stap die geen indruk maakte.
Cijfers TNT, DSM
Twee Nederlandse concern rapporteren vanochtend hun derdekwartaalcijfers, TNT en DSM. Pakjesvervoerder TNT heeft het zwaar: de winst over het derde kwartaal daalde met 32%. Het bedrijf stelt zijn vooruitzichten voor geheel 2008 logischerwijs neerwaarts bij.
Ook bij DSM zijn inmiddels de eerste haarscheurtjes zichtbaar. Na twee opwaartse bijstellingen ziet het chemieconcern nu toch reden de verwachtingen licht te temperen. Het verwachte bedrijfsresultaat wordt met 2,5 tot 7,5% naar beneden bijgesteld. Weinig reden tot zorg, maar in een huidige negatief gestemde markt kan dat mogelijk slecht vallen.
Ook gij KBC?
De Belgische bankverzekeraar KBC krijgt ook steun van de Belgische overheid. Er volgt een kapitaalinjectie van € 3,5 miljard om de tier-1 ratio op te krikken tot boven de 10%. Elders in Europa blijkt ook Oostenrijk niet bankcrisisvrij: de Kommunalkrediet bank is in de problemen gekomen. Gelukkig heeft de Oostenrijkse regering € 100 miljard aan noodsteun klaarliggen.
AEX zoekt nieuwe lows op
De AEX zoekt vandaag nieuwe lows op, op weg naar dieptepunten van 2003. De door technisch analist Edward Loef diverse malen herhaalde indexstand van 220 punten komt daarmee akelig dicht in de buurt.
Beleggers die nu nog in de AEX en aanverwante aandelen beleggen kunnen maar beter niet in paniek hun stukken van de hand doen. Nu is angst sowieso een slecht raadgever, maar het huidige tempo van de koersdalingen duidt eindelijk de op capitulatie waarop de markt al geruime tijd wacht. Natuurlijk kan de AEX nog een procent of tien lager, mogelijk zakt de index zelfs nog iets verder weg. Maar wie nu nog verkoopt, doet zichzelf daarmee geen plezier.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.