AEX zakt compleet door het ijs

Beleggers weten zo langzamerhand niet meer waar zij het zoeken moeten.
Elk beperkt herstel van de AEX wordt vrijwel naadloos gevolgd door hernieuwde koersdalingen. Verkopers nemen met steeds lagere… Beleggers weten zo langzamerhand niet meer waar zij het zoeken moeten.
Elk beperkt herstel van de AEX wordt vrijwel naadloos gevolgd door hernieuwde koersdalingen. Verkopers nemen met steeds lagere koersen genoegen, vaak noodgedwongen. De AEX is inmiddels tot onder de 240 punten gedrukt en er ontstaat zo langzamerhand een gevoel van moedeloosheid.
Paniek in Tokio
Vannacht kon van de Japanse Nikkei nog eens een kleine 10% af. De auto-industrie heeft last van inzakkende verkopen en ook een bedrijf als Sony ondervindt de gevolgen van de teruglopende economie wereldwijd. Er wordt toch wat panisch gereageerd op het fenomeen recessie. Andere Aziatische beurzen daalden mee: de meeste indices leverden 8% of meer in.
Ahold stralend lichtpuntje
Wie überhaupt nog een kijkje durft te nemen bij de AEX-fondsen ziet vooral heel veel rood. Uitzondering is kruideniersconcern Ahold. Het bedrijf wist vanochtend te verrassen met een hoger dan verwachte omzet. Als defensief bedrijf, eten moeten we ook in recessietijd, met goede cijfers en een solide balans zoeken veel beleggers hun toevlucht tot het van origine Zaanse concern. Recessie? Ahold laat voorlopig zien dat zij als recessiebestendig te boek kan blijven staan met een omzetgroei van 4%. Een uitstekende prestatie dat in een betere markt een koerssprong van zeker 10% had gerechtvaardigd.
Onrust rond financials houdt aan
De Nederlandse staat sprong vorig weekend bij bij bankverzekeraar ING. De markt twijfelt echter openlijk of het concern hiermee echt uit de problemen is. Vorige week werd hier al aangegeven dat ING het beste volledige openheid van zaken kon geven. Dat is niet gebeurd en daarvoor wordt het concern nu afgestraft. Wantrouwen over de leningenportefeuille overheerst. Wantrouwen dat alleen kan worden weggenomen als er echt schoon schip wordt gemaakt. Hier en daar wordt in de pers nu zelfs gesuggereerd dat er een volledige nationalisatie op stapel staat. Erg vervelend, maar uit te sluiten valt dit scenario niet.
In dezelfde hoek wordt verzekeraar Aegon ook zwaar onderuit gehaald. Aegon ‘bestudeert het noodplan van de overheid nog.’ Weinig slagvaardig: het concern doet er beter aan de bittere pil te slikken en niet te blijven wikken en wegen. Een stevige recessie in de VS is onontkoombaar, waarmee ook hernieuwde afschrijvingen bij Aegon een zekerheid vormen. De door de verzekeraar gecommuniceerde kapitaalbuffer van € 2 miljard vormt slechts een druppel op de gloeiende plaat. Twee grote financials hebben eerder al achter de feiten aangelopen, met forse koersdruk tot gevolg. Ook Aegon trapt in diezelfde val. Onnodig, maar gezien de huidige koers (€ 3,50) gewoon te laat. Stilzitten als je geschoren wordt geldt voor particuliere beleggers. Als professionele organisatie, waarbij het bedrijf in kwestie het voor een fors deel moet hebben van vertrouwen, heeft Aegon het flink laten liggen.
AEX laat minicrash zien
De AEX staat op het moment van schrijven inmiddels ruim 9% lager. Weer een dag van een extreme koersdaling. De door Edward Loef herhaaldelijk gedebiteerd indexstand van 220 is op een paar procent na bereikt. Vandaag geldt als een typische capitulatiedag: een daling van de AEX van meer dan 8% kan niet anders worden uitgelegd. Of daarmee het definitieve capitulatiemoment is bereikt: hoogstwaarschijnlijk niet.
Martin Crum

Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.