AEX zal in mineur openen

De meeste internationale indices zijn inmiddels teruggeworpen naar standen van 2003, de AEX niet uitgezonderd.
Niet vreemd gezien het feit dat de wereld op dit moment kampt met de ernstigste crisis… De meeste internationale indices zijn inmiddels teruggeworpen naar standen van 2003, de AEX niet uitgezonderd.
Niet vreemd gezien het feit dat de wereld op dit moment kampt met de ernstigste crisis sinds de depressiejaren dertig. Toch bekruipt zo langzamerhand het gevoel dat de beurzen in een overdrijvingsfase zitten. De AEX is ruimschoots gehalveerd binnen tien maanden. Dalingen op de beurs verlopen altijd veel sneller dan stijgingen.
Diepe recessie
Dat West-Europa, de VS en Azië een flinke recessie te verduren krijgen, staat vast. Die recessie zal ditmaal langer duren en dieper zijn dan eerdere recessies.  We herhalen het hier nog maar even: herstel mag op zijn vroegst in de tweede helft van 2010 worden verwacht.
Er is een gigantische hoeveelheid (papieren) welvaart in ijltempo verdwenen. Welvaart gebaseerd op veel te grote genomen voorschotten op een zonnige toekomst. De financiële wereld zal er straks anders uitzien. Hoe, daar zijn de beleidsmakers wereldwijd nog niet over uit. Er is verdeeldheid in de politiek, daar waar gezamenlijk optrekken een must is. Half november komt een aantal wereldleiders bijeen: gevreesd moet worden dat het bij een algemene verklaring zal blijven en dat echt concrete maatregelen op internationaal niveau achterwege zullen blijven.
Bedrijfsresultaten vallen tegen
De markt verlegt de aandacht steeds meer van de financiële crisis naar de bedrijfsresultaten. Tot op heden vallen de meeste cijfers tegen, zowel in de VS als in eigen land. KPN vormt tot op heden een prettige uitzondering, maar bedrijven als Philips en ASML laten een veel somberder plaatje zien.
Daar kan vanochtend ICT-er Qurius worden bij vermeld. Het bedrijf boekte over het derde, altijd al zwakke kwartaal, een verlies van € 1, 6 miljoen. Vorig jaar werd over dezelfde periode een verlies behaald van € 1,1 miljoen. Een eenmalige last van € 0,5 miljoen dit jaar verklaart het verschil. Tegenover deze tegenvaller een meevallende ontwikkeling bij LBi. Na een moeilijke periode lijkt het Nederlands/Zweedse bedrijf het lek boven water te hebben. Het concern rapporteerde vanochtend een met ruim 50% gestegen bedrijfsresultaat en een winst per aandeel van € 0,05 (vorig jaar: € 0,02).
Aegon
Speciale aandacht verdient verzekeraar Aegon. Steeds meer analisten verwachten dat het Haagse concern ook bij Wouter Bos aan zal kloppen voor financiële steun. Aangezien de financiële markten nog bepaald niet hersteld zijn van de crisis en Aegon zelf eerder al heeft aangegeven extra te moeten afboeken als de VS in een recessie belandt, lijkt een gang naar Den Haag niet te vermijden. Hoewel Aegon niet zoveel geld nodig zal hebben als ING, zal het concern vermoedelijk wel om enkele miljarden verzoeken. De druk op het aandeel neemt toe: Aegon wikt en weegt nog, maar lijkt er slim aan te doen de markt zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen. Onzekerheid houden beleggers niet van en kunnen een desastreuze uitwikkeling op de koers van het aandeel hebben.
Kas Bank lijkt het zonder steun van de Nederlandse overheid te kunnen en SNS Reaal is nog een vraagteken. Die laatste is veel minder internationaal actief en heeft eventueel toegang tot € 500 miljoen van de stichting die nu nog een lichte meerderheid in SNS Reaal houdt.
AEX lager
De AEX zal lager openen vanochtend, vermoedelijk in de orde van grootte van een procent of twee. Azië had het vannacht zwaar, maar daar valt wel een lichtpuntje te zien. De Japanse Nikkei zakte vlak na opening weg tot een indexstand van bijna 8000. Dat was een verlies van meer dan vijfhonderd punten. Echter, een late eindspurt bracht het verlies terug tot tweehonderd punten. Dat duidt op enige bodemvorming, al is het nog te vroeg om daar vergaande conclusies uit te trekken. De AEX zal vermoedelijk tot onder de psychologische grens van 250 punten duiken, maar kon daarna overeenkomstig het beeld in Azië daarna wel eens licht opkrabbelen.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.