AEX zelfvertrouwen kwijt

De AEX oogt zoekerig en nerveus, het gevolg van een compleet weggesmolten zelfvertrouwen.
Na een positieve start gaf de AEX zijn winst al snel weer prijs onderinvloed van nervositeit en angst in… De AEX oogt zoekerig en nerveus, het gevolg van een compleet weggesmolten zelfvertrouwen.
Na een positieve start gaf de AEX zijn winst al snel weer prijs onderinvloed van nervositeit en angst in de markt. Inmiddels zweeft de index een beetje in niemandsland en is iedereen op zijn hoede. Een dagwinst aan het begin van de middag van nog geen 2% is gezien de extreme koersverliezen van de afgelopen periode een weinig vertrouwen inboezemend gegeven.
Financials op verlies
De Haagse verzekeraar Aegon heeft van minister Bos een kapitaalinjectie van € 3 miljard ontvangen. Aanvankelijk werd dat nieuws positief opgevat, weg onzekerheid, maar van die openingswinst is niets meer over. Sterker nog, Aegon staat een procent of negen in de min. Het kan slechter: bankverzekeraar ING verliest zelfs ruim 10%.
ING is inmiddels nog veel dieper weggezakt dan ten tijde van het verkrijgen van de € 10 miljard van de Nederlandse staat. Toen noteerde het aandeel nog rond de € 10. De huidige koers van minder dan € 6 duidt op aanhoudend wantrouwen in de markt en op mogelijk nog meer onheil. Er is vanuit politiek Den Haag met klem ontkend dat er sprake is van nationalisatieplannen. Dat zou kunnen, maar een volledige nationalisatie is in mijn optiek daarmee echt niet van de baan.
Onrust nog niet verdwenen
Het goede nieuws is dat de libor rentes, zij het wat aarzelend, steeds verder dalen. Een gunstig signaal: dit duidt erop dat het langzaam weer wat beter gaat in bankenland. De eerste stap is dat banken elkaar weer durven vertrouwen en elkaar dus weer geld durven uitlenen. Het zal overigens nog geruime tijd vergen voor het echt business as usual is.
De tweede stap is naar een ruimere kredietverstrekking richting bedrijfsleven en consumenten. Vooral dat laatste zal meer tijd vergen, hoewel sommige landen hier op creatieve wijze mee omspringen door banken alleen geld te verstrekken als zij dit geld daadwerkelijk benutten om uit te zetten in de markt.
IJslandse centrale bank slaat toe
Gelukkig is Nederland IJsland niet. De centrale bank van IJsland liet vanochtend weten definitief overeenstemming te hebben bereikt met het IMF voor steun. Dat is mooi maar en passant, vermoedelijk een van de eisen van het IMF, werd de rente verhoogd van 12% tot 18%. De brave, nietsvermoedende IJslandse burger mag nog vele jaren betalen voor een volstrekt uit de hand gelopen expansiedrang van de IJslandse banken. Naarstig naar iets hogere rente shoppende Nederlandse noeste spaarders hebben hopelijk hun geld iets eerder terug. Voordat u eventueel op jacht gaat naar 18% rente: de IJslandse munt, de krona, heeft al fors aan waarde ingeleverd en zal hoogstwaarschijnlijk het dalende pad vervolgen.
Adempauze AEX
De AEX krijgt vandaag een adempauze, een relatief rustige dag met bescheiden plussen na een extreem slechte maand. Oktober doet zijn reputatie eer aan. De vraag die ongetwijfeld elke belegger zich nu stelt: hebben we het gehad? Oftewel, het callen van de bodem. Of de AEX daadwerkelijk de bodem heeft bereikt met een indexstand rond de 230 zal pas over enkele weken duidelijk worden.
Wie alle negatieve krantenkoppen leest over de vele winstwaarschuwingen, het stilleggen van de productie bij bijvoorbeeld autofabrikanten, stelt zich wellicht in op nog meer onheil Bedacht moet echter worden dat dit soort periodes door bedrijven volop worden benut om met slecht nieuws naar buiten te komen. Dit is daar hét moment voor, nu valt het minder op omdat zoveel bedrijven met slecht nieuws naar buiten komen. Daardoor ontstaat al snel een te negatief beeld, nog versterkt door de media die volop focussen op dat slechte nieuws. Dat terwijl, naast de duidelijk zichtbare ontspanning bij banken onderling, de sterk gestegen dollar een impuls zal geven aan de Europese economie. 
De kunst is juist nu een open blik te houden, je als belegger niet mee te laten trekken in het alom heersende negativisme en vooral vroegtijdige signalen dat een herstel zich aandient niet te missen. Lastig na een jaar waarin de effectenportefeuille aanzienlijk is gekrompen. Al het slechte nieuws dat nu naar buiten komt, zit ook direct al ingeprijsd. Dat wil overigens niet zeggen dat er niet meer ellende kan komen. Beleggen blijft een lastig verhaal.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.