AliBubble (Jan van Gemeren)

Als we om ons heen kijken lijkt het wel of de wereld in brand staat. Landen of regio’s wil onafhankelijkheid. Oorlogstaal in Rusland, Oekraïne, Syrië, Afghanistan, Pakistan en India. Een dreigende Ebola epidemie. Recessie en deflatie die op de loer liggen. Grondstoffen en valuta die in een vrije val zitten. Maar ondanks al deze turbulentie stijgen de koersen van vooral de S&P 500 tot in de stratosfeer. Is deze stijging een illusie of het nieuwe normaal?

Op het eerste gezicht lijken alle lichten vooral in Amerika nog steeds op groen te staan voor de aandelenbeurzen met als voorlopig hoogtepunt afgelopen vrijdag de IPO van AliBaba. Maar schijn bedriegt…

Fundament zwaar aangetast
Onder de oppervlakte vertonen de Amerikaanse aandelenmarkten zwakte. De eerdere haarscheurtjes zijn de afgelopen maanden uitgegroeid tot structurele aantastingen van het Wall Street fundament. 55% van alle middelgrote beursgenoteerde ondernemingen noteert inmiddels onder het belangrijke 200 daags voortschrijdende gemiddelde. Voor kleine ondernemingen is dit zelfs 63%. Voor de S&P 500 is dit percentage thans beperkt tot 26%. De tendens is duidelijk steeds minder aandelen participeren in de recente stijging ondanks de nieuwe all time highs in de S&P 500. Illustratief is ook dat afgelopen vrijdag slechts 15% van de S&P 500 aandelen een nieuw 52 weeks high boekte terwijl dit bij de vorige top begin juli nog 22% was.

De bull markt in de grote ‘blue chips’ zoals Apple en Microsoft is nog steeds ‘alive and kicking’ maar de grote meerderheid van de Amerikaanse aandelen zit al geruime tijd in een correctie en een groot deel zelfs in een bear markt. Van alle aandelen die genoteerd zijn op de Amerikaanse beurs noteert thans ruim 60% onder het belangrijke 200 daags voortschrijdende gemiddelde. Een dergelijke grote divergentie tussen de koersontwikkeling van blue chips versus de ‘rest van de markt’ heb ik nog nooit meegemaakt en dient als een belangrijk waarschuwingssignaal dat ook de blue chips binnenkort een dalende trend zullen inzetten. De fundamenten van de Amerikaanse aandelenmarkt, gevormd door de kleine- en middelgrote ondernemingen, zijn zwaar aangetast. Het is een kwestie van tijd voordat ook de ‘crème de la crème’ van de Amerikaanse aandelen door de knieën gaat.

Illusie versus werkelijkheid
De Fed bij monde van Yellen probeert nog steeds de illusie hoog te houden dat men alles onder controle heeft en dat het een kwestie van tijd is voordat de echte economie substantieel zal groeien. De strategie van de Fed sinds 2009 is om via hogere aandelenkoersen de economische groei te stimuleren. Maar dit heeft uiteindelijk averechts gewerkt voor de echte economie. Door deze strategie is investeren juist minder aantrekkelijk geworden. Waarom zou je als bedrijf investeren als je met de cadeautjes van de Fed en met ‘buy backs’ gigantische winsten op de financiële markten kan opstrijken.

We hebben nu in Amerika een matige groei van 2% en als we de prognoses van de Fed mogen geloven, die overigens de afgelopen jaren altijd te optimistisch waren, zal de groei in 2015 en 2016 liggen tussen de 2% en 2,50% wat aanzienlijk lager is dan het lange termijn gemiddelde van 3%. De strategie van de Fed heeft er toe geleid dat er nu een enorme tweedeling is tussen arm en rijk in Amerika. Het komt erop neer dat de 1% rijkste Amerikanen vrijwel al het vermogen bezitten en de gemiddelde Amerikaan opgezadeld zit met alle schulden. In een toespraak afgelopen week adviseerde Yellen de arme Amerikanen, die dus tot hun nek in de schulden zitten, om vermogen op te bouwen via het kopen van een huis en aandelen. Hoe naïef kan je zijn.

Economische groei en inkomen
De grafiek geeft klip en klaar weer hoe de werkelijkheid is. Sinds 1999 stijgt de economische groei in totaal met 25% en daalt het gemiddelde inkomen van de Amerikaan met 10%. Neil Irwin van de NY Times omschreef het treffend: ‘You can’t eat GDP, and you can’t live in a rising stock market.  You can’t give your kids a better life because your company’s C.E.O. was able to give himself a big raise.’ De Amerikaanse beurzen leven wat mij betreft momenteel niet alleen op geleend geld maar ook op geleende tijd.

De afgelopen week sprongen in mijn analyses drie belangrijke lange termijnsignalen op rood. In het wekelijks analyserapport Brains & Analysis worden deze in detail besproken. Het lijkt erop dat de zeepbel op de Amerikaanse beurzen de komende weken met enorm geweld uiteen zal spatten. Ik schat de kans op 75% dat de S&P 500 binnen nu en enkele weken een scherpe correctie of (mini) crash zal inzetten.

Ganntrader