Alle financiële ellende tegelijk

De chaos in bankenland is compleet: IJsland zag zich vannacht gedwongen de volledige controle over de nationale bankensector te nemen. In het VK zouden Barclays en RBS en mogelijk ook Lloyds met de…

De chaos in bankenland is compleet: IJsland zag zich vannacht gedwongen de volledige controle over de nationale bankensector te nemen. In het VK zouden Barclays en RBS en mogelijk ook Lloyds met de Britse overheid in gesprek zijn voor een kapitaalinjectie. In Nederland heeft DNB ingegrepen bij de Indover bank, een relatief kleine speler (dochter van Bank Indonesia) met circa € 11 miljoen afkomstig van particulieren.
EU trekt niet gezamenlijk op
Er is de afgelopen tijd koortsachtig overleg gevoerd op EU-niveau. Vooralsnog lijkt er geen Europese oplossing in de maak. Dat valt te betreuren: veel banken zijn immers in een aantal landen actief dus een pan-Europese oplossing zou, zeker ook gezien de gebundelde financiële slagkracht, geen slecht idee zijn. Voorlopig is het echter ieder voor zich. Totdat er natuurlijk een bankinstelling dreigt om te vallen die en in meerdere landen actief is en te groot is om te behappen.
Fortis weer in de notering
Fortis zal, als alles goed gaat, in de loop van de middag weer verhandeld kunnen worden, dit na een persbericht van het bedrijf dat nog moet verschijnen. In dat persbericht zal tekst en uitleg worden gegeven over de waarde van het beursgenoteerde Fortis. Analisten gaan vooralsnog uit van een waarde van € 3,50 tot € 4 (bron: Het Financieele Dagblad). De laatste koers van Fortis voor de handel werd opgeschort bedroeg € 5,41.
De vraag is wat de meerderheid van de zittende aandeelhouders zal doen. Vaak is het zo dat als een notering even is bevroren, velen er bij de eerstvolgende mogelijkheid direct ook uit willen. Weinig zo frustrerend als geld vast hebben zitten in een fonds zonder de mogelijkheid de middelen vrij te maken.
Waar houdt het op?
Overheden in een groot aantal landen hebben inmiddels ingegrepen in het lokale bankwezen. Het onderlinge wantrouw bij banken viert nog altijd hoogtij: gezien de vele recente ingrepen van overheden wereldwijd is dat volkomen terecht. De VS, Duitsland, het VK, Rusland, Nederland, België, IJsland, banken zakken wereldwijd door hun hoeven.
Waar het ophoudt, helaas, dat valt niet te voorspellen. Wel is het zo dat op dit moment alles tegelijk lijkt samen te vallen en alle ellende naar buiten komt. De enige manier om het vertrouwen in de financiële markten te herstellen zijn vergaande ingrepen/garantstellingen door nationale overheden. Overheidsingrijpen valt zelden te propageren, maar in dit specifieke geval is het een must.
Dat politieke bewustzijn is er. De kans op een extra renteverlaging door de Fed is groot, Australië heeft zijn rente al met maar liefst 1% verlaagd en hoogstwaarschijnlijk zal zelfs de ECB voortijdig aan de (rente) noodrem trekken. Inflatie is geen issue, het is zaak zo snel mogelijk uit deze bankencrisis te komen. Elke dag dat dit voorduurt wordt de schade aan de reële economie groter. Eén ding staat als een paal boven water: uiteindelijk zal, met behulp van de overheden wereldwijd, deze crisis worden bezworen. Daarna kunnen consumenten zich opmaken voor een diepe, pijnlijke recessie.
Martin Crum

Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.