Als je wéét dat het gaat gebeuren… (Jack Hoogland)

Als Henk en Ingrid vandaag geld lenen om daarmee een nieuwe auto te kopen, dan is de economische groei dankzij hen dit jaar hoger. Dat gaat echter ten koste van toekomstige economische groei. Want in de komende jaren moeten ze een deel van hun inkomen gebruiken om rente en aflossing te betalen.

Komt er vervolgens een recessie en Henk verliest zijn job, dan komt hij in financiële problemen. Henk betaalt zijn maandelijkse termijnen niet meer, zijn auto wordt in beslag genomen en voor een prikkie verkocht. En de kredietverlener moet het resterende bedrag van Henk’s lening als verlies afschrijven. Als miljoenen Henkies en Ingridjes geld lenen om auto’s te kopen, en als een groot deel daarvan eigenlijk helemaal geen lening zou moeten krijgen, dan krijg je in de toekomst gegarandeerd een enorm probleem.
Dit, beste lezer, is wat er nu staat te gebeuren in de VS. Op onderstaande grafiek zien we hoe het saldo aan uitstaande autoleningen is gestegen naar een recordhoogte van $1069 miljard. Een derde deel van dat enorme bedrag is geleend aan Amerikanen uit de subprime categorie. Ofwel aan mensen die totáál niet kredietwaardig zijn. Dit is dus een bubbel in autoleningen én een bubbel in slechte autoleningen!
In dit artikel vertelde ik u al dat de kans op een recessie 100% is. Zodra die recessie inzet, gaan we zien dat:
Klik hier om verder te lezen