Als normale burger word je drie keer gepakt (Jack Hoogland)

Het eerste waar je aan denkt bij negatieve rente is uiteraard de spaarrekening. Tot nu toe zagen we op onze spaarrekening nog geen negatieve rente, maar de krantenkop hieronder laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Eerst de zakelijke klant. En daarna volgt automatisch de particuliere spaarder. Waardoor je na aftrek van inflatie en belasting een behoorlijk groot gegarandeerd verlies lijdt. Ieder jaar.

De gemiddelde burger heeft nu drie keuzes. Geld op de spaarrekening laten en accepteren dat het ieder jaar een paar procent verlies oplevert. Geld onder de matras bewaren en accepteren dat je ieder jaar koopkrachtverlies door inflatie lijdt. Of beleggen. Ik vind dat een vrij dramatische keuze. Vooral voor iemand die helemaal geen zin heeft om te gaan beleggen. Die zijn geld gewoon veilig wil wegzetten.
Veiligheid bestaat niet meer. En een normale spaarrente bij een veilige bank lijkt iets uit een ver verleden. En mensen die dat eigenlijk helemaal niet willen, worden richting de beurs geduwd.
Daarnaast is het voor verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen absoluut onmogelijk om de voor hen noodzakelijke 7% tot 8% jaarlijks rendement te behalen. De gevolgen daarvan zien we aan het soort berichten dat we nu al vaak in de media voorbij zien komen. Zoals deze krantenkop van twee weken geleden. Maar dit is nog slechts het prille begin.