Als straks de geest uit de fles is… (Jack Hoogland)

Ik kom nog even terug op dit artikel van vorige week over Helicopter Money. Het is belangrijk. Voor iedere belegger én voor iedere spaarder. Het is ook niet zomaar belangrijk. Het is van levensbelang. Je kunt hier over een paar jaar steenrijk uitkomen. Of straatarm. Afhankelijk van hoe je met deze situatie omgaat.

In 2008 brak dus de kredietcrisis uit. En om die crisis ‘op te lossen’ namen centrale banken de volgende maatregelen: Rente naar 0% om die daar nu al acht jaar te laten. Geld printen om daarmee staatsschulden te financieren, ofwel QE, en negatieve depositorente (sinds kort). Hielp allemaal niet. Om de simpele reden dat het kunstmatige maatregelen zijn. Idiote maatregelen.
En daar komt straks bij: Geld printen dat direct in de zakken van de burger terecht komt (Helicopter Money). Dat gaat wél helpen. Tijdelijk. Het gaat de economische groei creëren die iedereen zo graag wil. Maar het gaat vooral ook inflatie creëren. Eerst 2%. Geen probleem. Daarna 3%. Ook geen probleem. Maar daarna gaat de geest uit de fles. En zal inflatie fors verder stijgen. Zéér fors.
Het is als een orkaan die nog ver weg is, maar die onverbiddelijk naar je onderweg is.