Amazon – AMZN (Martin US Option Trader)

Het aandeel Amazon doet het sinds begin 2015 extreem goed. Vanaf de laatste bodem op 16/1 tot de slotstand van afgelopen vrijdag gerekend, is de koers ongeveer 130% gestegen. Dat is nogal wat. De grote vraag is dan ook of er nog meer in het vat zit of dat het nu wel afgelopen zal zijn. Wij benaderen dat vanuit 2 hoeken. Enerzijds technisch, maar ook nemen wij een fundamentele factor mee. Dit laatste doen wij met behulp van gespecialiseerde software, waar wij in een later stadium graag meer over vertellen.
Kijkend naar de grafiek van Amazon, dan zien wij zowel op dag- als weekbasis dat in de periode tussen de afgelopen earnings en degene daarvoor er sprake was van een duidelijke consolidatie. In aanloop naar de earnings in oktober was de koers al een kleine 20% gestegen. De earnings vielen bijzonder goed, waardoor er een katalysator ontstond voor een verdere stijging. Inmiddels staat de koers nog eens zo’n 10% hoger.

De dag- en weekgrafiek zien er op dit moment erg sterk uit. De koers laat een consistente stijging zien, er zijn overwegend meer groene dan rode candlesticks, de leidende voortschrijdende gemiddelden liggen mooi op volgorde boven elkaar en de onderliggende indicatoren geven nog geen verkoopsignalen. Is dat dan nog een moment om omhoog in te stappen? Zeker niet wat ons betreft!

Je kent ongetwijfeld de uitspraak ‘never catch a falling knive’. Deze is van toepassing voor dalende aandelen. Voor stijgende aandelen zou je kunnen zeggen ‘never jump on a speeding train’. De Amazon-trein is al een tijdje op gang en de kans is groot als je er nu nog op springt, je er keihard van af valt. Je zult eerst moeten wachten tot de trein tot stilstand komt bij het volgende station.

trein

Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn als de koers dreigt ingehaald te worden door de EMA8 (het exponentiële gemiddelde van de laatste 8 periodes) op de daggrafiek. Sinds begin oktober heeft de koers de EMA8 al zo’n 4 keer gebruikt als springplank. Je moet hierbij echter wel de onderliggende indicatoren in de gaten houden. Er schuilt een duidelijk gevaar om blind in te stappen als indicatoren, zoals de Stochastics en MACD, een verkoopsignaal hebben gegeven en de RSI onder het 50-niveau terecht is gekomen.

Als wij fundamenteel naar het aandeel kijken, dan geeft onze software aan dat het aandeel behoorlijk overgewaardeerd is en dat Amazon in de top 10 van de S&P500 staat van aandelen met de hoogste koers/winst-verhouding. Dit zegt natuurlijk niets wat de koers van het aandeel morgen en overmorgen gaat doen, maar geeft wel een indicatie aan om voorzichtig te zijn.

Concluderend is onze visie voor Amazon om op dit moment vooral even de kat uit de boom te kijken. Eerst even afwachten tot er vanuit technische analyse meer duidelijkheid komt over een nieuwe stijging, danwel een trendommekeer.