Amerika inflateert zich rijk (Walter Matthijssen Robustoam.com)

In januari ben ik in Amerika geweest en daar danig geschrokken van de economische werkelijkheid die zich daar afspeelt. Economen zitten maar gefocust op de wisselkoers van de euro/dollar, maar ze hebben het verkeerd. De Amerikanen hebben Europa (en de rest van de wereld) weer geflikt jaren een sluipende inflatie toe te passen.
Wat bedoel ik daarmee?


In Californië (San Diego, Las Vegas, Los Angeles) kost een glaasje wijn in een bar/restaurant 12 euro + 18% tax = ongeveer 15 euro! Een fles kost zo’n 30 a 40 euro. Voor een goede biefstuk betaal je hier in Spanje ook 22 a 25 euro. In Amerika 55 euro. Er bestaan daar geen kleine restaurants, maar niettegenstaande hun grootte, moet je nog altijd overal aanschuiven om binnen te komen. M.a.w de lonen en producten in Amerika zijn door inflatie in de vorige jaren allemaal stilletjes gestegen. Ik kan geen andere conclusie trekken over deze loonstijging, anders zat er geen gasten in die (voor ons) dure restaurants te eten. De ECB probeert in Europa al jaren ook inflatie te creëren, maar dat lukt voorlopig nog niet. Welk pervers effect heeft dat op de verhouding Europa/Amerika?

Ik bedoel dus niet de euro/dollar, maar de internationale koopkracht van de Amerikanen versus Europeanen! Het effect is dat relatief gezien die Amerikanen nu twee en half keer zo rijk zijn als een Europeaan. In Amerika is de koopkracht voor de Amerikanen hetzelfde gebleven, maar als die Amerikaan naar Europa komt, heeft hij 2 keer meer te besteden. En economen maar kijken naar de stand van de euro/dollar zonder dat ze gezien hebben dat de Amerikanen, wegens de ongelijke groei van inflatie tussen Europa en Amerika, t.o.v. Europa relatief gezien 2,5% meer koopkracht kregen. Wat heeft een goedkope of dure dollar voor zin, als je in Amerika alles twee en een half keer meer moet betalen als in Europa? Dit zou tot gevolg kunnen hebben dat we binnenkort weer “rijke” Amerikanen in Europa krijgen die hier de big spender gaan uithangen. Of opnieuw bedrijven opkopen. Gelijk opgaande inflatie tussen continenten is dus wel degelijk belangrijk in een mondiaal financieel systeem. En dat heeft niets met een wisselkoers te maken.

Aan de andere kant, heb ik ook gezien dat het sociale systeem in Amerika voor geen meter werkt. Hele horden daklozen met winkelkarretjes slapen er onder een brug of in portalen. Iedereen heeft de kans om de “American dream” te realiseren, maar diegenen die dat niet doen, missen de trein of vallen uit de boot. Obama is aan het proberen een basispakket te verkrijgen voor die minderbedeelden onder de naam “Obamacare”. Ik hoop dat het hem een beetje lukt. Het blijkt wel dat de middenklasse eigenlijk niet meer bestaat. De contrasten zijn groot. Wij hebben ons een beeld gevormd van die samenleving door de vele Amerikaanse TV series, maar eigenlijk klopt dat niet met de werkelijkheid. Pamela Anderson zit echt niet op het strand. Tevens is niet de hele bevolking slank, modieus en komt net van de kapper. Integendeel. Velen lopen rond met hele pakken fastfoodvet op hun kont en met een geruite broek en een bolletjeshemd.

Conclusie: ongemerkt hebben de Amerikanen het weer geflikt dat zij rijker zijn dan de andere landen. De wisselkoers van de dollar is aangetrokken het laatste jaar, en daarbovenop hebben de Amerikanen door interne inflatie twee en een half keer meer loon dan Europese normen. Ze kunnen het gebruiken, om hun dure restaurants te betalen. Maar eenmaal buiten Amerika zijn ze weer ”rijk” zoals vroeger. Als u dan bedenkt dat China zijn producten nog goedkoper probeert te maken met koersdevaluatie/manipulatie, en de Amerikanen door interne inflatie meer verdienen, kan u zich voorstellen welke partij er hier in zijn vuistje lacht. Als we de Amerikanen willen bijhouden, zal er ook in Europa dringend inflatie moeten komen. Die zal er ook zeker wel komen! Al is het alleen maar om de staatsschulden te laten wegsmelten. Zet uw geld dus niet vast voor de lange termijn tegen de huidige belachelijke rentes!