Amerikaanse insolvency is niet meer te negeren (Lodewijk Hof)

Steeds meer Amerikaanse staten hebben de grootste moeite om aan hun financiële verplichtingen te voldoen. Tel hierbij de ongedekte pensioenverplichtingen of andere lange termijn verplichtingen. Er is maar een enkele conclusie mogelijk: de Amerikaanse staten en Federale overheid zijn insolvent en zo failliet als maar mogelijk is.

De belangrijke vraag is wanneer dit bij de massa bekend gaat worden. Wanneer realiseert men zich dat al deze ongedekte rekeningen betaalt moeten worden de belasting betaler. Dezelfde mensen die voor haar overleven afhankelijk zijn van een veilige en stabiele samenleving.

Onlangs hebben twee rating agencys (S&P en Moody’s) de staatsobligaties van Illinois net boven het niveau van Junk gewaardeerd. Illinois heeft een bedrag van $14,5 miljard aan obligaties uitstaan.

De onbetaalde rekeningen representeren 40% van het budget. Een behoorlijke bezuiniging die eraan zit te komen. Een ongehoord percentage en wat ongetwijfeld de samenleving van Illinois en haar grootste stad Chicago zal ontwrichten. Geen salaris voor politie agenten, geen geld voor brandweermannen, geen uitkeringen, geen pensioen gelden.

De belastingbetalers moeten de pensioenen van alle overheidsambtenaren betalen. Die garanderen de pensioen betalingen en die betalingen moeten voor andere betalingen gaan. Als deze betalingen nou uit een fonds zouden komen, opzij gezet geld, dan zou er niets aan de hand zijn. Maar dat geld is nooit overgemaakt. Er is beloofd te betalen, maar het gebeurde nooit.

Wat gebeurt er als de salarissen van ambtenaren niet uitgekeerd kunnen worden? Wat gebeurt er als er geen geld is om het afval op te halen? Wat zijn de gevolgen voor de samenleving? Hoe zou het zijn als de mensen van de Politie geen salaris meer krijgen, de lampen niet aan kunnen. Dat allemaal omdat pensioenen uitgekeerd moeten worden. Chicago heeft nu ruim 200 doden en gewonden door vuurwapengeweld per weekend. Nu zijn de sociale onrusten nog niet uitgebroken, dit is slechts ‘normaal’.

De ineenstorting van deze samenleving betekend maar één ding. Een harde klap voor de Amerikaanse economie. Chicago zal verscheurd worden door rellen. Toen dit rond Detroit gebeurde, betekende het maar een heel simpel ding: een stijging van de goudprijs. Gaat u daarvan profiteren? In mijn goudrapport staan meerdere interessante investeringen in het goud. Met coupon beursgoud krijgt u ook nog eens 25% korting.