Amerikaanse privé schulden op record hoogte (Lodewijk Hof)

Wanneer stort de dollar in en komt de winst eruptie ?
In 2008 was er een financiële crisis. Deze kwam, gedeeltelijk, door een te hoge schuldenberg welke was opgebouwd door privé huishoudens en bedrijven. Nou laten ik, in dit artikel, de overheid maar even achterwege. Maar de Amerikanen hebben zich snel verandert: ze gingen sparen. Ze gingen schulden aflossen. Er werd snel even 12% afgelost.
Dat is echter verandert. Gelijkelijk aan is de trend verandert. Geleidelijk aan werden de schulden niet meer afgebouwd, werd er wat meer geleend. Inmiddels staan we op een niveau van voor de grote crisis van 2008.

Deze grafiek toont zowel de trend als de opbouw aan:

Wat we er ook van denken. Wat we maar als reden kunnen noemen, de tendens van het gezonde verstand is voorbij. De schuldenberg bouwt men niet af, men is weer schulden aan het binnen halen.
Het zal niemand verbazen dat de grootste onderdelen van de schuld een stevige overheidsbemoeienis hebben. Hypotheken worden door de overheid gegarandeerd of door de overheid direct verstrekt.
Auto leningen zijn verstrekt met de auto als onderpand. Oftewel, de zogenaamde No Income No Job or Assets NINJA klasse. De mensen die geld lenen met uitsluitend dat wat ze kopen als onderpand.
Het is helder dat men niet geleerd heeft. Het is helder dat de wereld niet door heeft dat al die schulden niets meer zijn dan naar voren gehaalde consumptie. Consumptie wat ten kosten gaat van de volgende generaties.
Wanneer ze ophouden met het maken van schulden alsof er geen morgen is weet ik niet. Maar ik weet wel iets: hier ga ik geld aan verdienen. Het instorten van de dollar en de faillissementen gaan mij geld opleveren. Hoe? Door onder ogen te zien dat als een goed koop moment komt er waarschijnlijk geen of minder vertrouwen in de munten als de dollar is. Dat betekend dat goud meer waard gaat worden. Dat betekend dat in de goud productie mooie rendementen gerealiseerd kunnen worden. Die staan in het goud rapport vermeld, welke u met coupon beursgoud met 25% korting kunt verwerven.