Amerikaanse shutdown tijdbom?

In Amerika zijn vrijheid en democratie gekoesterde deugden. Democratie houdt in dat het volk zelf stemt over de wetten, zoals in het oude Athene, of het volk verkiest vertegenwoordigers die de wetten maken. Gelijkheid, “iedereen gelijk voor de wet” is een ander paar mouwen. De kreet “vrijheid en gelijkheid” is in Amerka bij sommige partijen een duivelskreet. Vrijheid, ja, maar gelijkheid ruikt naar communisme. Ik heb het hier of de uiterst rechtse Tea Party. Deze partij heeft een 80 tal zetels in het huis van afgevaardigden met 435 zetels. Een van de democratisch gekozen maatregelen is de nieuwe ziekteverzekering.

Voor de gemakkelijkheid Obamacare genoemt. Voor de Tea Party is die wet het begin van het communisme, en dus moet hij met alle mogelijke – en onmogelijke – middelen bestreden worden. In het kort: Obamacare “verplicht” iedereen verzekerd te zijn. Amerikanen die weigeren zullen 95$ boete betalen bij hun belastingen. Bedrijven met +50 werknemers worden “verplicht” ziektekostenverzekering aan te bieden. Personen met een laag inkomen zullen een subsidie ontvangen om toch basisverzekering te hebben. Alle Amerikanen een “verplichte” ziektekostenverzekering is de norm. Het woordje “verplicht” werkt als een rode lap op de Tea Party. Verplicht is geen vrijheid maar communisme! Het probleem van de republikeinen met hun uiterst rechtse Tea Party, is dat ze deze democratisch gekozen wet “Obamacare” weg willen. Dit wilden ze bereiken door chantage te plegen en door niet mee te stemmen voor de verhoging van het schuldenplafond van Amerika. Dit schuldenplafond is dan weer een norm, gegoten in een wetgeving, die niet toestaat aan de Amerikaanse overheid om meer dan die norm schulden te maken. Een belachelijke vertoning als je weet dat Amerika drijft op krediet en zelf verzonnen geld. Iedere keer wordt die limiet onder veel politiek tamtam verhoogd. Maar een ding is altijd zeker, hij wordt verhoogt! Zonder dit verzonnen krediet, kan Amerika zijn staatsapparaat en rente verplichting op zijn obligaties niet betalen. Nu willen de Rebublikeinen een reeds goedgekeurde, en deze week in voegen getreden wet, Obamacare, afvoeren. Een minderheid dus, die een democrtatisch gekozen wet van de meerderheid, wil afvoeren onder chantage.
Dit heeft niets meer met democratie te maken. Het is gewoonweg chantage. Obama, die ook polls leest, ziet zich gesteund door de meerderheid van de bevolking, en laat de Republikeinen nu zingend de afgrond inlopen door zijn been stijf te houden. De hele shutdown wordt door de publieke opinie in de schoenen van de Republikeinen en de Tea party geschoven. Indien nu, economische schade wordt veroorzaakt. of, het prille begin van de relance die volgens Fed baas Bernanke is ingezet, wordt ongedaan gemaakt, dan kunnen de Republikeinen de volgende verkiezingen op hun buik schrijven. Twee weken geleden, ging de afbouw van het schuldenopkoop programma van Bernake tot ieders verbazing niet door. Amerika werd daar direct op de valutamarkten op afgerekend. De Euro is intussen tot de hoogste stand van dit jaar geklommen 1,36 €/$. De rente op de “veilige“ Amerikaanse staatsobligaties wordt nu, door die shutdown, ook niet meer afgelost, wat kan leiden tot renteverhoging wegens hoger risico. Of erger, Amerika krijgt de status van wanbetaler! Amerika heeft nog steeds een rating van  AA+ (!?).
Beurzen overal ter wereld zullen in de klappen delen. Besluit: De Republikeinen gijzelen de meerderheid om met terugwerkende kracht een reeds werkende wet terug te draaien. Dit zou net zoiets gelijkwaardig zijn als Geert Wilders (PVV) of Filip de Winter (Vlaams Blok) hun regering reeds bestaande wetgeving, met terugwerkende kracht, terug lieten inslikken, omdat hun stem nodig zou zijn om het koningshuis te behouden of zoiets in die zin. Eigenlijk politieke chantage en ondemocratisch. Het maakt de Amerikaanse republikeinen hiermee fundamentalistische “vrijheid” strijders, die een bom leggen onder de financiele markten wereldwijd, en het prille begin van een relance, zowel in Amerika als in Europa in de schaal leggen. Er wordt hier hoog spel gespeeld! Ook met uw toekomst.