Belasting een moreel contract of pure verspilling (Lodewijk Hof)

In de Verenigde Staten was het de zogenaamde tax day, in Nederland komt het moment dat de belasting aangifte binnen moet zijn ook naderbij. Beide landen zijn gesticht op een belasting conflict, tegelijkertijd klagen de inwoners van beide landen. Toch betalen we keurig en doen we niet moeilijk.
We beschouwen belastingen als een persoonlijke pijn. Dit is terecht. Immers kunnen bedrijven hun prijzen verhogen. Hierdoor betalen eigenlijk alleen consumenten belasting.
Men zegt dat het betalen van belasting de bijdrage van iedereen is aan een samenleving. Voor de wegen, scholen, ziekenhuizen en ga zo maar door. Als we kijken naar de in de belasting gespecialiseerde historicus Charles Addams dan komen we tot een andere conclusie.
Hij vergeleek modellen. Vanaf de tijd van de farao’s in Egypte tot en met de huidige situatie met landen die elkaar beconcurreren en belasting paradijzen. Hij kwam tot de conclusie dat belasting een zielig en arbitrair iets is. Iets om ineenstortende systemen al rekkend in leven te laten, om hun die het onwaardig zijn rijk te maken.
Belasting is niets anders dan een andere methode om ondernemers en investeerders de richting op te sturen welke ze mogelijk niet zelf wensen. Oftewel: niets anders dan de kunstmatig lage rente tarieven. Immers zorgen de huidige gemanipuleerde rente tarieven voor niets anders dan bubbels op financiƫle markten en uitsluitend opportunistisch gedreven beslissingen. Belasting zorgt voor een extra complexiteit voor ondernemers en investeerders. Het is een belangrijke keuze in waar u een bedrijf opzet, waar u in investeert en welke administratieve lasten u gedwongen wordt om te ondergaan.

Enkele gevolgen van belastingen waar zowel ondernemers als investeerders mee te maken hebben:

Complexe structuren. Door amper tot geen administratieve wettelijke eisen noch de verplichting (soms zelfs een verbod op fysieke activiteiten in het land zelf) kan het enige motief legale fiscale minimalisatie zijn. Apple, IBM, Google structureren de Europese activiteiten in Nederland en Ierland. De muziekgroepen U2 en de Rolling Stones zijn in Nederland gevestigd,
Schuld is fiscaal gunstig en bezit niet. Een bedrijf kan betaalde schuld (er zijn enkele beperkingen) aftrekken van de winst. Dus hypotheken zijn kosten, obligaties zijn aftrekbaar. Dit betekend dat bedrijven in landen met een hoog fiscaal regime amper tot geen winst maken om geld over te verdienen.
Goede transfer pricing planning. Transfer pricing is niets meer dan wat verschillende bedrijven andere bedrijven, binnen dezelfde holding, berekenen. Stel: Philips heeft een bedrijf dat schoonmaakdiensten verricht. Dit bedrijf werkt voor de fabriek waar men medische apparatuur maakt. Deze medische apparatuur verkoopt men via een verkoop bedrijf per land (die deze dus bij de fabriek inkoop). Dit zou je zo kunnen doen dat, bijvoorbeeld, het recht op het gebruik van intellectueel eigendom (hoe maak je iets) door de fabriek ingekocht moet worden in Jersey. Terwijl voor het gebruik van het merk betaalt moet worden aan een bedrijf in CuraƧao.

Vrijwel alle CEO’s en CFO’s beschouwen belasting als een kostenpost. Een post die geld uit de onderneming slokt. Geld dat ook aan onderzoek en ontwikkeling gespendeerd kon worden. Of wat terug naar de aandeelhouders kon gaan.

Als investeerder, en misschien wel ondernemer, heb ik een vraag voor u. Hoe kijkt u aan tegen belastingen? Heeft u het liefste een investering in een bedrijf welke veel geld betaalt aan de belastingdienst of heeft u liever een investering waarbij het management u waardeert en het beste voor u en uw geld wenst?

Meer artikelen van mijn hand op deze site