Beleggen in agrarische grond (Tom Lassing)

In mijn bedrog E-boek, dat u hier gratis kunt opvragen, heb ik ook een hoofdstuk volgeschreven over de handel in agrarische gronden. Handelaren kopen weilanden op en verdelen de percelen administratief in stukken van 100 bij 100 meter.
Die stukken worden dan tegen een fors hogere prijs dan de agrarische prijs aan beleggers verkocht.
Beleggers wordt voorgehouden dat de kans groot is dat deze gronden gebruikt gaan worden voor woningbouw of de uitbreiding van industrieterreinen.
Dat is inderdaad mogelijk, maar de vraag is of u als investeerder lang genoeg leeft om dat nog mee te maken.
De gemeente Etten-Leur ontdekte ook dat weilanden in het buitengebied van deze gemeente ineens interessante beleggingsobjecten werden. Deze gemeente waarschuwt beleggers echter dat er totaal nog geen plannen bekend zijn richting deze percelen. Dat houdt in dat op zijn best die percelen pas over vele jaren in beeld komen. Procedures duren lang en het bestemmingsplan is momenteel nog altijd agrarisch.
De kans bestaat dat deze gronden gewoon ‘nooit’ een andere bestemming krijgen. Je neemt dus een enorm risico als investeerder en je geld zit straks vast in mogelijk onverkoopbare grond die in feite slechts een fractie waard is van wat de speculerende belegger er voor gegeven hebt. Daarbij bestaat de kans ook nog eens dat bij een onteigeningsprocedure een prijs geboden wordt die onder de koopprijs ligt.
Bij gronden die wel interessant zijn, komt u als kleine belegger via zo’n opzet heus niet aan de bak. Helaas is het niet anders.