Beleggen in Bitcoin een hype of een alternatief voor Goud investeerders? (Lodewijk Hof)

Goud heeft een historische allure. Het behoud zijn waarde en bij iedere crisis blijkt het een veilige haven. De overheid kan er niet oneindige hoeveelheden van bijdrukken. Hetzelfde kan gezegd worden van een crupto currency zoals bitcoin en de onderliggende blockchain technologie.
Iedereen die terugblikt, zal moeten toegeven dat cryptomunten als bitcoin en etherium het zeer goed hebben gedaan. Goud doet het standaard beter dan aandelen, maar dan wel gekeken naar de periode van een eeuw.
Oftewel: beide hebben dezelfde aantrekkingskracht op investeerders. Dat is logisch. Het zijn dezelfde soorten investeerders. De mensen die veilige havens zoeken, de mensen die dingen zeker willen weten, de mensen die hun geld en financieel succes waarderen.
Op het moment gaat er vele malen meer geld in Goud dan in crypto munten. De reden is simpel: veel institutionele investeerders mogen op dit moment hier nog niet in beleggen. De contracten die ze met hun investeerders sluiten, maken dit onmogelijk.
Dit zal echter wel gaan veranderen. Oftewel: er zal kapitaal van Goud naar crypto’s gaan. Maar er is meer wat er gaat gebeuren.
Zoals bij goud eerder is gebeurd zal de overheid bij crypto’s ingrijpen. Dit middels het gebied van regelgeving. Een eerste signaal is recent in China geweest. Toch met meer dan 1 miljard inwoners een grote markt van investeerders.
Persoonlijk ben ik als libertariƫr geen grote aanhanger van de overheid. Je kan beter zeggen dat ik de overheid voor geen cent vertrouw. De overheid is doorgaans een slechte verliezer. De overheid heeft wispelturig beleid. Terwijl wij ondernemers en investeerders in staat zijn de wereld ten positieve te veranderen. Ongeacht voordeeltjes die de overheid geeft. Maar ik moet mijn politieke en levenskeuzes niet leidend maken in mijn investeringskeuzes.