Beleggen is kraaltjes rijgen (Jan Breestraat)

Er zijn meer manieren van beleggen dan dat er sterren aan de hemel staan.
Soms is het woord “beleggen” nog misplaatst ook en zou je eigenlijk van “speculeren” moeten spreken.
Hoewel deze laatste term een negatieve klank heeft, is dat soms maar ten dele terecht.
Je kunt namelijk ook speculeren zonder dat je geld verliest als je mening, waarop de speculatie is gebaseerd, volkomen fout blijkt te zijn geweest.
Vanaf 2012 probeer ik, naast mijn “normale” optiestrategieën te profiteren van een eventuele drastische daling van de beurs.
Bij een crash wordt een walvis worden gevangen, maar wanneer de inschatting volkomen fout zou blijken te zijn (wat ook dikwijls prompt het geval was) zou er met een spierinkje genoegen moeten worden genomen.
Dit zijn leuke strategieën om, los van je normale beleggingen, op de achtergrond te laten meelopen.
Je kunt dit soort strategieën na afloop ook steeds weer opnieuw installeren.
Die terugval komt immers wel eens een keer, en geduld kost niets.

Onder “normale beleggingen” verstaat men in het algemeen investeringen in obligaties, aandelen, beleggingsfondsen, vastgoed en soms ook in edelmetalen. Ook is er een scala aan beursgoeroes en adviessites, die het allemaal erg goed lijken te weten en waar je een abonnement kunt nemen.
Voor mijn vaste lezers is het genoegzaam bekend dat ik daar, zowel met het een als het ander, slechte tot zeer slechte ervaringen mee heb opgedaan.
U leest het goed, ik heb het echt geprobeerd!

De jaren dat die beleggingen goed rendeerden werden namelijk overruled door de jaren dat de verliezen als een tsunami over al deze beleggingen heen walsten. Zowel de winsten op de blue chips als op de vijfsterren fondsen werden genadeloos weggespoeld.
Mijn zo zorgvuldig, bijna “wetenschappelijk”, samengestelde beleggingsrekening kwam daardoor zwaar onder water te staan.
Fondsbeheerders die werkten met de hoogste sharpratio’s en het hoogst mogelijke aantal sterren, bleken niet meer dan mooi weer zeilers te zijn. Toen het er op aankwam verloren ze nog meer dan hun eigen benchmark.
De modelportefeuilles die men had gepubliceerd werden snel uit de lucht gehaald en veel kwamen er ook nooit meer terug.

Wat de fondsen en aandelen betreft kun je dat van te voren weten, immers: “Als het water zakt dalen alle bootjes”, maar van de fondsbeheerders met hun snelle computers, indrukwekkende kantoorpanden en royale vergoedingen zou je toch denken dat ze toch minstens met hun strategieën de voeten van hun clientèle droog zouden moeten kunnen houden.
Net als bij de pensioenfondsen lukt dat, ondanks alle prachtige mogelijkheden die opties en andere derivaten bieden, helaas meestal niet.
Sommige fondsen staan, zelfs bij een positieve beurs, langdurig in de min.
Dikwijls is de drawdown zo hoog dat de belegger op het laagste punt uitstapt. Dit verschijnsel staat ook bekend als het grapje; “Hopen, bijhopen, wanhopen, puinhoop”. Het zou best leuk zijn als het niet zo erg was.

Zowel het uit handen geven van beleggingen als beleggen op de lange termijn is m.i. in het algemeen sterk af te raden.
Wat heb je aan een “lange termijn”.
Op een voldoende “lange termijn” zijn we immers allemaal dood.
Ben je (piep)jong en heb je een beleggingshorizon van ruim 30 jaar en beschik je over de fabuleuze inzichten en het eindeloze geduld van Warren Buffett, dan ligt dat anders, maar dan behoor je bij de uitzonderingen die de regel bevestigen. De meeste beleggers willen op een relatief korte termijn hun rendement cashen. Men wil er ook nog een keer van kunnen genieten.

Overzichtelijke kortlopende strategieën, die door toepassing van opties vanzelf expireren lijken voor de actieve belegger m.i. het beste.
Een nadeel, doch tevens een voordeel is dat je het zelf zal moeten doen.
Banken, fondsbeheerders, goeroes, tipgevers en adviessites komen er niet meer aan te pas. Je spaart veel kosten en bij een discountbroker betaal je niet meer dan strikt noodzakelijk is. Wat je uiteraard wel moet doen is je in de optie-materie verdiepen.

Uiteraard moeten optie-strategieën tijdens hun looptijd bewaakt worden. Maar als de expiratie voorbij is, valt het kapitaal weer automatisch vrij waarbij dan, vooral bij geschreven opties, voorkomen wordt dat je onnodig lang in een positie blijft hangen.
Wat een zeer belangrijk punt is dat je in het handelen in opties aardigheid moet met hebben. Dat begint door je in deze materie te verdiepen.

Degenen die eenmaal hun ideale strategie hebben gevonden krijgen automatisch meer ervaring en daardoor wordt de kans steeds groter en de foutkans steeds kleiner. Hierdoor ontstaan mogelijkheden om steeds meer winstgevende kraaltjes aan een steeds langere ketting te kunnen rijgen.

Gedicht inzake het kraaltjes rijgen:

De Comptable
Ik laat mijn blik langs bedragen dwalen.
Bepaal het slot van maanden en kwartalen.
En zie: de rij van cijfers wordt een rij.
En ik zwier mee. Oh, vreugde der totalen!

J.G.A. Thijs in Trouw, 19-10-1985

Jan Breestraat
Docent trendneutrale beurstechnieken
www.tarbo.nl
26 oktober 2017