Beleggers moeten de FED vrezen (Lodewijk Hof)

September is voorbij. De FED heeft haar september vergadering gehad. Nou is daar niets mis mee, terugkerend ritueel. Maar deze keer was er iets anders. Yellen werd gevraagd naar de FED balans.
Ze gaf toe dat deze niet gezond is. Daar is niets mis mee, ze zegt immers de waarheid. Het monetaire beleid van de FED is gewoon ongezond, het is economische Russische roulette.
De grote vraag is wat de FED gaat doen. Dat is helder. Ze gaan, in kleine stapjes, minder opkopen. Dan groeit de balans niet verder naar nog ergere proporties. Maar hij blijft erg groot, ongezond groot zelfs.
Met kleine stapjes gaat men naar een gezonde situatie toe. Maar hoe? Dat is een pijnlijke vraag. Zeker in de instabiele wereld waar we nu in leven.
Stel dat er iets verschrikkelijks gebeurt. Of iets wat minder verschrikkelijk is gebeurd? Uiteraard hoop ik op een geweldloos iets, maar of dat echt kan betwijfel ik (zeker na het referendum in Cataloniƫ). Maar hoe moeten wij dan verder?
Er hoeft maar iets in de politiek mis te gaan en de poppen zijn aan het dansen. Wat zou er op politiek niveau kunnen misgaan? President Trump, de spanningen tussen het Westen en de opkomende markten, dankzij innovatie verdwijnt 5% van de arbeidsplaatsen per jaar. Daarom is dit NU het moment om een verstandige investering te doen. Wat dacht u van Goud?