Beleggers opgelet, er komt een super El Nino aan

{jcomments off}El Nino heeft effecten op het weer in grote delen van de wereld
Verschillende internationale meteorologische instituten voorspellen voor de komende maanden de ontwikkeling van het fenomeen El Niño in de Grote Oceaan.
 
Langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan komt in de loop van sommige jaren een sterke opwarming van het normaal koele zeewater voor die van invloed is op het weer in grote delen van de wereld, waaronder soms ook Europa. Dit verschijnsel wordt El Niño genoemd (De Kleine Jongen, refererend aan het ‘Kerstkind’, aangezien dit fenomeen vooral rond die periode voorkomt). De naam is bedacht door vissers in Peru. Onregelmatig, maar toch gemiddeld eens in de drie tot zeven jaar, leidt El Niño tot zo’n uitgebreide en sterke verwarming van het oceaanwater dat de hele atmosfeer daar gedurende langere tijd door wordt beïnvloed.

De kans, dat in 2014 de wereld opnieuw te kampen krijgt met El Nino wordt steeds groter. Op 10 april schatte het US Climate Prediction Center de kans op 65%. Amper een week later schatte the World Metereological Organisation de kans al op bijna 70%. Volgens een Australisch bureau wordt de kans steeds groter, dat het fenomeen al zijn opwachting maakt in juli. El Nino heeft meestal een verstoring van de normale klimatologische patronen tot gevolg. Het kan een verschroeiende hitte veroorzaken in grote delen van Azië en Australië, maar kan het langdurig doen stortregenen in grote delen van Zuid Amerika.
 
Volgens sommige experts zal de komende El Nino van epische proporties zijn met consequenties voor heel de wereld. De El Nino van 2014 zal zich nog het best laten vergelijken met die van 1997/1998. De temperaturen in de Grote Oceaan liggen veel hoger dan gebruikelijk. Bovendien hebben de passaatwinden, die normaal van oost naar west blazen, hun koers omgekeerd. Sterke westenwinden kunnen het reservoir warm water, dat onder het oppervlaktewater schuilt, vrijmaken. Dat zou El Nino extra kracht geven. Volgens de experts zal de wereld pas aan het begin van de zomer meer zekerheid krijgen over de mogelijke kracht van El Nino.
 
Voor de meeste boeren in de getroffen gebieden is El Nino een ware plaag en een ramp. Het bedreigt hun oogst, of het nu om intense hitte en droogte gaat of om rivieren die buiten hun oevers treden. Volgens Goldman Sachs zijn vooral palmolie, cacao, koffie en suiker. Toeval of niet, maar ook zonder El Nino leven er in de markt grote zorgen over de omvang van de oogst van koffie en suiker. In Brazilië, de grootste producent van koffie en suiker, is het al sinds het einde van 2013 veel te droog en te heet. De oogst staat bij wijze van spreken nu te verschroeien. Volgens sommigen is nu al 30% tot 60% van de koffieoogst zo goed als mislukt.
 
Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) zal de suikeroogst waarschijnlijk 10% tot 15% lager uitvallen. Experts zijn ook ban, dat de huidige droogte ook van invloed zal zijn op het oogstjaar 2015-2016. Vooral het jonge gewas blijkt kwetsbaar voor droogte en zal dus of afsterven of minder vrucht dragen in de komende jaren.
 
Als bovenstaande voorspellingen uitkomen, zullen Braziliaanse boeren van de regen in de drup raken. El Nino komt met al zijn regens aan wal juist als de oogstmaanden aanbreken. Langduriger en heftige regenval bemoeilijkt de oogst. Het gevolg is, dat een deel van de oogst op het veld zal blijven staan. Dat betekent een verder verlies aan koffie en suiker. Nu al is duidelijk, dat de vraag naar koffie het aanbod van koffie dit jaar gaat overtreffen. El nino kan de tekorten voor dit jaar en voor komend jaar alleen maar verder doen oplopen. In het geval van suiker is nu al zeker, dat Brazilië waarschijnlijk een miljoen ton minder gaat exporteren. Ook zonder El Nino hebben de prijzen de neiging om alsmaar te stijgen. Mocht de kracht van El Nino ook nog eens episch zijn, dan lijkt de sky the limit als het om prijzen gaat!

Inschrijven op onze gratis nieuwsbrief? Het kan hier