Biedt Fundix te veel of te weinig?

Biedt Fundix te veel of te weinig?

Fundix, aanbieder van beleggingfondsen, kondigde deze week aan ook kosten te gaan rekenen aan de klanten die meegekomen waren toen Validas het bedrijf overnam van ING. Klanten die vanuit ING meekwamen… Biedt Fundix te veel of te weinig?

Fundix, aanbieder van beleggingfondsen, kondigde deze week aan ook kosten te gaan rekenen aan de klanten die meegekomen waren toen Validas het bedrijf overnam van ING. Klanten die vanuit ING meekwamen toen Fundix werd verkocht, waren aanvankelijk vrijgesteld van vaste maandelijkse kosten. Maar vanaf 1 september zal deze klantencategorie bij Fundix ook een maandelijkse vergoeding gaan betalen, zo viel te lezen in het Financieele Dagblad.

Gaan wij vanaf deze plek moord-en-brand schreeuwen over dit voornemen van Fundix? Nee. Financiële dienstverlening kost namelijk geld, ook als er niets verdiend wordt aan een klant. Fundix wijst in een toelichtende e-mail op de “toenemende kosten op het gebied van toezicht en wet- en regelgeving”. En daar heeft de fondsenaanbieder een punt. Dat deze kosten worden doorberekend aan de klant, is niet per definitie verkeerd. Sterker nog: als Beleggers Coöperatie vragen wij aan onze leden een minimum activity fee (minimale transactievergoeding), om daarmee, onder meer, de toezichtkosten te kunnen afdekken.

Duizend beleggingsfondsen: te veel van het goede

Vraag is wél, wat je als belegger terugkrijgt voor dergelijke vaste kosten. In het geval van Fundix hebben klanten de beschikking over een slordige 1000 beleggingsfondsen. Dat klinkt goed, zou je zeggen. Voor elk wat wils, toch? Niet helemaal. In de praktijk richten de meeste beleggers zich namelijk op een beperkt deel van dat enorme aanbod. Niet voor niets verlaagde SNS Fundcoach in 2003 het aanbod van 800 naar circa 300 fondsen.

Vorig jaar haalde SNS Fundcoach opnieuw de bezem door het assortiment: 123 fondsen verdwenen uit de schappen. Toenmalig directeur Jeroen Vetter tegenover Fondsnieuws: “Voor ons geldt een beetje de 80/20-regel.” Oftewel: een beperkt aantal fondsen (20%) trekt het grootste deel van de beleggers (80%). Een duizendtal beleggingsfondsen in het assortiment, zoals Fundix heeft, is indrukwekkend. Maar misschien is het een beetje teveel van het goede.

Duizend beleggingsfondsen: te weinig van het goede

En tegelijkertijd: 1000 beleggingsfondsen kunnen ook te weinig zijn. Waarom? Omdat Fundix alleen beleggingsfondsen biedt. In een tijd waarin ETF’s / trackers aan populariteit winnen, zullen veel beleggers juist die indexvolgende producten missen in de schappen van Fundix. En dat is jammer.

Fundix raadt passieve, weinig vermogende beleggers aan, hun heil elders te zoeken, zo valt te lezen in het FD. Voor beleggers die op zoek zijn naar méér dan beleggingsfondsen alleen, zit er waarschijnlijk weinig anders op.

Allard Gunnink

Beleggers Coöperatie

Disclaimer

Allard Gunnink is als redacteur werkzaam voor de Beleggers Coöperatie, de beleggingssupermarkt van Nederland. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.