Blind staren op het verkeerde aandeel

Een wijze les die wij altijd ter harte hebben genomen, is: ‘Don’t fall in love with your stocks’. Vele beleggers hebben favoriete aandelen, waar ze maar geen genoeg van kunnen krijgen. Dit kan gebaseerd zijn op de hoeveelheid kennis dat zij van dit aandeel hebben (bijvoorbeeld op basis van fundamentele analyse). Deze beleggers weten over het algemeen wat ze doen.

Het wordt echter dramatischer als een belegger een sympathie heeft voor een bepaald aandeel. Hoeveel Ford-rijders zullen de afgelopen week de waarde van hun portefeuille hebben zien dalen? Andere voorbeelden zijn de iPad-gebruikers en de KPN-bellers. Volg jij wellicht ook een zelfde soort aandeel? Of heb je die al in portefeuille?

Knowledge is power

Een van de eerste stappen van beleggen en optiehandelen is het hebben van kennis van de onderliggende waarde. Dit kan een aandeel, index of tracker zijn. De meest voor de hand liggende manier om dit te doen, is middels fundamentele of technische analyse (of een combinatie daarvan). Er zijn vele kwaliteitsaandelen en -trackers te vinden met een behoorlijk opwaarts potentieel. Je zal daar echter wel onderzoek naar moeten doen. Ga nooit – maar dan ook nooit – alleen af op gouden tips!

Afscheid nemen doet pijn

Maar, wat moet je nu doen als je aandelen, zoals Ford, Apple en KPN in je bezit hebt? Feitelijk geldt hiervoor hetzelfde als wanneer je dergelijke aandelen aan zou willen schaffen. Ga opnieuw onderzoeken of deze aandelen kanshebbers zijn voor de toekomst. Het zou best zo kunnen zijn dat alle vuile was inmiddels buiten ligt en er een nieuwe opbouwfase zich aandient. Mocht dit niet het geval zijn, dan is de meest effectieve wijze om verder verlies te voorkomen het afscheid nemen van deze zwakke schakel in jouw portefeuille. Hoe pijnlijk dat ook is! Echter door het opruimen alleen al ontstaan er nieuwe kansen. Je zult hiervan versteld staan!

Ga vandaag nog op onderzoek uit!

Hoe staat jouw portefeuille ervoor? Heb je wellicht ook aandelen, indices of trackers in jouw bezit waar je maar geen afscheid van wilt nemen, omdat ‘het op een gegeven moment toch wel weer goedkomt’? Onderzoek vandaag nog wat de kansen op korte en lange termijn zijn om te bepalen of je ze wilt behouden of afscheid van zou willen nemen. Door het huidige positieve sentiment zijn er kansen genoeg om een mooi – consistent – rendement te behalen. Als je vast blijft houden aan vergane glorie, zal je deze kansen nooit spotten.

Heb je hulp nodig bij het vinden van kanshebbers in de huidige markt, klik dan hier voor meer informatie!