Bloedbad op de AEX

De financiële markten zijn volledig geobsedeerd geraakt door het fenomeen recessie.
De waarde van de AEX smelt als sneeuw voor de zon. In een wereld waar groei heilig is verklaard, zorgt een… De financiële markten zijn volledig geobsedeerd geraakt door het fenomeen recessie.
De waarde van de AEX smelt als sneeuw voor de zon. In een wereld waar groei heilig is verklaard, zorgt een periode van krimp voor irrationeel gedrag onder beleggers. De sell off van de laatste weken is nog altijd niet tot een heuse climax gekomen, al laat een intraday daling van de AEX met 9% zonder meer als extreem te betitelen.
Gelukkig is het vandaag vrijdag. Met een weekend voor de deur in ieder geval een kans (je) op enige bezinning. Dat is ook wel nodig in een markt die zich volledig laat leiden door recessievrees en waarbij elke fundamentele waarde achteloos terzijde wordt geschoven. In principe heeft elke asset classs hetzelfde probleem: zolang het niet cash is, of in veilige staatsobligaties is ondergebracht, daalt het.
Verschillende deskundigen refereren aan het kapot gaan van 30% van de hedge funds. Dat zou, minstens deels, de aanhoudende en bijna kalm aandoende gestage daling van onder andere de AEX kunnen verklaren. En bedenk: elke nieuwe daling lokt dan hernieuwde verkopen uit. Natuurlijk zijn er ook partijen die profijt hebben bij de daling en de daling deels versterken met het innemen van shortposities.
Steun uit de VS hoeft vanmiddag niet verwacht te worden. Ook de Amerikaanse beurzen zullen stevig in het rood openen. Er is voor vandaag een limit down restrictie van pas: dan wil zegen dat er pas boven een bepaalde grens gehandeld kan worden in futures. Oftewel, de Dow Jones en S&P 500 dreigden bij opening al (te) zware verliezen te lijden. De limit down geldt overigens voor de future handel. Voor aandelen wordt de handel in de Dow pas stilgelegd bij een stand van 7591. Dat lijkt ver weg gezien de slotstand van de Dow gisteren op 8700 maar in de huidige markt valt simpelweg niets uit te sluiten.
De aanhoudende koersdalingen doen inmiddels bijna surrealistisch aan. De stop is uit de markt en helaas is er van een serieuze poging tot bodemvorming nog altijd geen sprake. De AEX staat year to date inmiddels op een verlies van 54%.Twintig jaar beurservaring, waaronder vijftien jaar professioneel, maar wat er nu in de markt gebeurt nog nooit meegemaakt. Unchartered territory, al denkt technisch analist Loef hier geheel anders over.
De markt gaat flink kapot, de vraag is wat voor mogelijkheden de autoriteiten nog hebben. In de VS zou de Fed tussentijds tot een extra renteverlaging kunnen kiezen, maar dat zou wel eens verkeerd door de markt kunnen worden uitgelegd. De ECB heeft ruimte plenty voor verdere renteverlagingen, maar zal daar vermoedelijk weinig scheutig mee zijn. Nog een fiscaal stimuleringspakket? De balansen van de diverse overheden piepen en kraken nu al onder de vele extra verplichtingen die zijn aangegaan.
De overdrijvingsfase op de beurs is bereikt, maar voor stockpicking is het nog steeds te vroeg. Selectief wat (veel) te zwaar afgestrafte kwaliteitsfondsen aanschaffen kan voor beleggers met een langere termijn horizon weinig kwaad. Bedenk echter wel dat elke aankoop nu tegen de heersende trend in handelt en dat er nog steeds geen serieuze bodem is gemaakt.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.