Boris, The Donald en Frauke (Jack Hoogland)

Gisteren bekeek ik een presentatie die Anatole Kaletsky van Gavekal Research een maand geleden deed op een conferentie. Hij vertelde in die presentatie dat hij voor het komende anderhalf jaar drie politieke risico’s ziet voor de financiĆ«le markten, die ieder apart voor forse beursdalingen kunnen zorgen. Hier komen ze.

1. Brexit
Over precies een week gaan de Britten naar de stembus. En als de Britten zich achter onder meer Londens ex-burgemeester Boris Johnson scharen, dan zal Groot-Brittanniƫ uit de Europese Unie stappen. Wat betreft de beurzen lijkt mij persoonlijk dat de praktische kant van het uit de EU stappen alleen op de korte termijn een probleempje zal opleveren. Maar het is vooral de angst dat meer landen dit soort dingen gaan doen, en de reactie van de politieke kliek in Brussel die grote schade kan veroorzaken.
2. The Donald
Op 8 november gaan de Amerikanen naar de stembus om te kiezen tussen Hillary Clinton en Donald Trump. Donald Trump belooft zijn kiezers dat moslims het land niet meer in mogen, dat er een muur aan de grens met Mexico zal worden gebouwd en dat hij alle aan China verloren gegane banen terug naar de VS gaat halen. Als Trump president wordt, en hij voert maar de helft uit van wat hij belooft….
Klik hier om verder te lezen