CASUS SNS (Binnengekomen bericht)

In 2008 heb ik via het ‘excecution only’ platform van SNS Fundcoach een voor mij fors bedrag geïnvesteerd in het Attica
Long/Short selector Fund. In dit zelfde jaar (2008) is dit fonds als gevolg van de kredietcrisis in forse problemen gekomen. Ter bescherming van de zittende beleggers, zo werd verteld, is het fonds ‘op slot’ gegaan.

Omdat ik altijd erop heb vertrouwd dat het wel goed zou komen heb ik lange tijd afgewacht. Echter begin dit jaar heb ik telefonisch contact opgenomen met SNS omdat ik al weken problemen ondervond met SNS FundCoach en mijn portefeuille niet kon inzien.  Een van de beleggingsmedewerkers van SNS stelde ik de vraag of het ooit goed zou
komen met het Attica Long/Short selector Fund?  Met enige aarzeling en na mijn aandringen werd me verteld of ik weleens van de Madoff affaire had gehoord? (Ja) Met enige verbijstering werd me toen verteld dat het niet  goed zou
komen en ik mijn inleg als verloren moest beschouwen. Vervolgens werd deze meneer heel zenuwachtig alsof hij iets had verteld wat niet had gemogen. Hij gaf aan dat hij het gesprek moest beëindigen en naar huis moest. Op de vraag met wie ik gesproken had werd ‘Jansen’  gezegd. Omdat ik aangaf dat deze naam anders was dan waarmee hij zich voorstelde aan het begin van het gesprek, vroeg ik nogmaals zijn naam. Vervolgens drukte deze meneer mij weg.

Omdat het me niet lekker zat wat deze medewerker vertelde en omdat slechts een schamele 200 EUR van de totale inleg resteerde, heb ik uitgebreid ge-Googeld. Los van de Madoff toestanden is me opgevallen dat de heer Jeroen de Vetter, toenmalig directeur van SNS Fundcoach een discutabele rol heeft gespeeld en actief zijn fondsen via allerlei media heeft aangeprezen. Inzake het Attica Long/Short selector fund (naam is later veranderd), heeft hij zelfs ten tijde van de crisis voor dit fonds gepleit. Alhoewel dit door mij lastig kan worden bewezen, heb ik het gevoel dat toen dit fonds al had te leiden van uittredende beleggers en zie zijn ‘verkoop praatje’ dan ook als een-tweetje met de beheerders van het Attica Long/Short selector fund om nieuwe beleggers te vinden die als tegenwicht kunnen fungeren voor de uitstromende beleggers. Dat de deze beheerders van het Attica L/S selector fund een bedenkelijke reputatie hebben blijkt uit dit artikel zie http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/beslaglegging-bij-attica-bestuurders)

Zoals gezegd is dit is lastiger te bewijzen. Anders ligt het met het advies dat de heer Jeroen de Vetter in bijgaand YouTube filmpje geeft   Zo adviseert hij beleggers om te beleggen in het veilige Attica Long /Short selector fund. Enfin, oordeelt u zelf en bekijk hiervoor het de bijgevoegde YouTube video vanaf minuut 7.08.

Met de kennis van nu ben ik er achter gekomen dat dit fonds alles behalve veilig was en dat blijkt ook wel uit de prospectus die ik heb gegoogled. Zie hiervoor H4 (http://www.effectenkantoor.nl/Static/Documents/UserUpload/doc_29_Attica_LS_-_Prospectus.pdf). In deze prospectus wordt gesteld dat de belegger bereid moet zijn om de gehele inleg te verliezen. Dit staat dus haaks op datgene wat de heer de Vetter de beleggers doet geloven.

Ondanks mijn klacht voelt de SNS zich niet verantwoordelijk voor het onjuist informeren van haar beleggers. In plaats daarvan wijst mijn klacht af en verwijst mij door naar het KiFid.

Omdat ik me in deze tijd niet kan voorstellen dat dit de wijze is waarop de bank deze klacht af doet, ben ik benieuwd wat uw gevoel als lezer hierbij is en/of u of iemand anders mij kan helpen die deze casus tot een goede afloop kan brengen?

* Youtube filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=dxGnsRfgCCwvanaf 7:08 min)
* Prospectus: http://www.effectenkantoor.nl/Static/Documents/UserUpload/doc_29_Attica_LS_-_Prospectus.pdf, zie H4 (risicofactoren).