Consistentie en Voorspelbaarheid (Susan van Vectorvest)

We willen graag allemaal dat ene aandeel kopen, dat in de startblokken staat om omhoog te schieten.
Als dat lukt, dan gaan we er op verschillende manieren mee om. Sommige beleggers worden een beetje zenuwachtig om winsten weer krijt te raken, dus verkopen vrij snel. Anderen verkopen op het moment dat het aandeel op zijn retour dreigt te gaan. En sommigen onder ons houden het aandeel vast en vergeten de opwinding van toen we het aandeel kochten.
Gelukkig hoeft een aandeel niet direct in koers te stijgen (of te dalen in geval van short). Je kunt een aandeel uitzoeken dat goede cijfers (earnings) laat zien, een “boringly profitable” manier om goed dividendrendement te behalen. Dit is aan te raden voor langere termijnposities, en een appeltje voor de dorst op pensioengerechtigde leeftijd.
Alle strategieën, korte en lange termijn, heb ik de loop van de jaren wel gedaan.
Zo handelde ik in puts op SLV toen deze bekende zilver-tracker grote hoogten bereikte en de markt opgewonden was … waarna de angst kwam toen het (onomkeerbaar) duikelde.
Daarnaast heb ik voor de lange termijn aandelen in bezit die in waarde stijgen en over de jaren goede dividenden uitkeren. Het centrale thema: consistentie en voorspelbaarheid van jaarcijfers (earnings) en dividenduitkeringen.
VectorVest heeft haar eigen unieke indicator “Relative Safety”. Zoals de meeste indicatoren, beweegt deze op een schaal van 0 tot 2; meer dan 1 is gunstig en lager dan 1 is ongunstig of zwak.
Een voor de hand liggend voorbeeld is het aandeel Berkshire Hathaway. Hoe doet het vlaggenschip van Warren Buffett het op deze indicator ? Zoals je hieronder ziet, is de waarde van Berkshire’s RS 1.25, wat zeer goed is.

I bekeek de top drie aandelen gerangschikt op RS en kom een bekende naam tegen;

Alphabet (Google) had op dit moment een Relative Safety van 1.46; een uitstekende rating.


Wellicht wil je de RS bekijken van aandelen in je portefeuille ? Kijk gerust (zonder kosten) hier en test tot aan vijf aandelen op consistentie en voorspelbaarheid. Dit is een van de beste beslissingen die je in mijn ogen kan maken voor je portefeuille op lange termijn.

Tot volgende week !
Susan van VectorVest