Coppock-indicator wekt kooplust

Vorige week besteedden wij in dit weekblad uitgebreid aandacht aan de zogenoemde Coppock-indicator. Dit is niet onopgemerkt gebleven in de media, getuige de berichtgeving in onder meer De Financiële Telegraaf…. Vorige week besteedden wij in dit weekblad uitgebreid aandacht aan de zogenoemde Coppock-indicator. Dit is niet onopgemerkt gebleven in de media, getuige de berichtgeving in onder meer De Financiële Telegraaf. Ook van de kant van lezers werd met interesse en enthousiasme gereageerd op de column rond de beursindicator van Edwin Coppock. Vandaar dat we deze week nogmaals stilstaan bij dit fenomeen.
Voor wie de column van vorige week gemist heeft: de Coppock-indicator dankt zijn naam aan de Amerikaanse econoom Edwin Coppock, die een aantal decennia geleden aan de wieg stond van deze technische indicator. In 1962 werd voor het eerst aandacht besteed aan deze methode, via een artikel in Barron’s Magazine. Coppock meende dat het (fors) onderuitgaan van de aandelenmarkt vergeleken kan worden met een sterfgeval. En net als bij een sterfgeval, wordt een bear market gevolgd door een periode van ‘rouw’. Coppock raadpleegde kerkelijke instanties om helder te krijgen hoeveel tijd een rouwproces doorgaans in beslag neemt. Het antwoord dat hij kreeg –een rouwperiode van circa 11 tot 14 maanden- verwerkte hij in zijn formules: hij maakte onder meer gebruik van de zogenoemde ROC (rate of change) van 11 en 14 maanden …lees meer

Coppock: kopen
Nog altijd wordt de Coppock-indicator door beleggers in de gaten gehouden. Zo stelt Robert Ansted voor het blad Investors Chronicle op regelmatige basis de IC/Coppock-indicator samen, een variant op de hierboven beschreven methode. Begin mei meldde Ansted dat de indicator aan het einde van diezelfde maand koopsignalen zou kunnen afgeven voor de belangrijkste mondiale aandelenmarkten. In de vorige editie van dit weekblad meldden wij op basis van eigen uitvoerige research dat de indicator voor een aantal indices inderdaad op ‘kopen’ was gesprongen. Persbureau Bloomberg wist ook te melden dat de Coppock-indicator voor de S&P500 en de Dow Jones koopsignalen had afgegeven.
Deze week liet Robert Ansted weer van zich horen. In een column met de veelzeggende titel Buy in May, says Coppock bevestigde Ansted dat de IC/Coppock-indicator eind mei een koopsignaal heeft gegenereerd ten aanzien van de S&P500. Niet alleen voor deze brede Amerikaanse index werd een koopsignaal gegeven: ook voor indices als de DAX, de CAC40 en de Hang Seng Index sprong het licht op groen. Hiermee worden de conclusies van onze eigen research bevestigd.
De uitkomsten van Ansted komen overigens niet ten aanzien van alle indices overeen met die van BeursBulletin en Bloomberg: zo staat de door Ansted samengestelde IC/Coppock-indicator nog op ‘wachten’ voor wat betreft de Dow Jones. In het toelichtende kader bij Ansteds column wordt gemeld dat de IC/Coppock-indicator afwijkt van het originele, door Coppock ontwikkelde systeem. Eén van die afwijkingen betreft het feit dat de door Investors Chronicle gehanteerde Coppock-indicator ook verkoopsignalen afgeeft, terwijl de methode van Coppock zelf puur gericht was op het genereren van koopsignalen. Er bestaat nu eenmaal geen rouwperiode na een stijging. In grote lijnen zien we echter belangrijke overeenkomsten tussen de uitkomsten van Ansted, de bevindingen van Bloomberg en de conclusies die BeursBulletin op basis van eigen onderzoek heeft getrokken: voor een aantal toonaangevende aandelenindices heeft de Coppock-indicator zeer recent koopsignalen afgegeven.
Financials favoriet in FTSE
Ook op sectorniveau geeft de Coppock-indicator zicht op een aantal interessante ontwikkelingen. Investors Chronicle is een Brits magazine, vandaar dat de focus van Ansted ligt bij aandelen met een beursnotering in Londen (FTSE). De ontwikkelingen rond de Britse financiële sector springen in het oog: voor de sectoren Banks, Life Assurance, Investment Companies en Other finance genereerde de IC/Coppock-indicator afgelopen maand koopsignalen. Hiermee komen maar liefst vier van de zeven sectorgerelateerde koopsignalen op het conto van de financiële sector. De overige drie koopsignalen hebben betrekking op de sectoren Automobiles & parts, Beverages en Transport …lees meer
Coppock-hype
In de afgelopen dagen heeft de Coppock-indicator in zowel de binnen- als buitenlandse media de nodige aandacht gekregen. Beleggers die meer willen weten over deze interessante benadering van de aandelenmarkt, kunnen op dit moment dan ook hun hart ophalen.
Zoals aangegeven, heeft BeursBulletin in editie 23 van het weekblad aandacht besteed aan de Coppock-methode. Zakenzender CNBC liet zich evenmin onbetuigd: de obscure indicator die onlangs in het programma Fast Money werd behandeld, was –inderdaad- de Coppock-indicator (klik hier om de video te bekijken).
Wat BeursBulletin betreft, is de Coppock-indicator niet onfeilbaar of zaligmakend. Een betrouwbaarheid van 100% krijgen we immers nooit wanneer het gaat om de toekomst. Wel bevestigen de recente koopsignalen dat de houding van beleggers veranderd is sinds de aandelenmarkten een dieptepunt bereikten in maart. In die zin vormt de Coppock-indicator een interessante aanvulling op de grafieken die BeursBulletin hanteert bij het signaleren van trends. En uit die grafieken blijkt, dat veel relevante beursindices zich sinds maart in korte termijn uptrends bevinden. Volgens onderzoek van Bloomberg stegen de koersen 16 van de 17 jaren na het gegeven signaal. Toch niet iets om zomaar te negeren.
Allard Gunnink
BeursBulletin.nl