Correctie aanstaande?

De markt blijft de laatste weken bijzonder grillig. In de afgelopen week kregen we bijvoorbeeld een uitstapje naar 302 punten voor onze kiezen, maar vervolgens ging het toch weer in rap tempo omhoog, richting… De markt blijft de laatste weken bijzonder grillig. In de afgelopen week kregen we bijvoorbeeld een uitstapje naar 302 punten voor onze kiezen, maar vervolgens ging het toch weer in rap tempo omhoog, richting de 314/316-weerstandszone. Ook gistermiddag waren de rapen na tegenvallend macro-economisch nieuws direct gaar, maar op miraculeuze wijze kwam Wall Street vanaf haar dieptepunt weer helemaal terug. Tja, daar spelen blijkbaar de nodige belangen, zoals gisteren bijvoorbeeld het befaamde window dressing met betrekking tot het kwartaaleinde. Als de bonussen van de grotere partijen op het spel staan, dan kunnen er vreemde krachten loskomen… Deze bewegingen krijgen uiteraard hun eigen betekenis binnen de Elliott Wave analyse.
Voorkeursscenario
De bodem van de bear market lijkt te zijn gevonden op 194,99 punten en vanaf dat punt is de AEX begonnen aan een flink herstel via golf 1. Binnen deze golf kunnen we uiteindelijk 5 subgolven waarnemen, maar één en ander lijkt zeker nog niet afgerond. Ik zit in mijn telling momenteel ‘slechts’ in subgolf 3, wat zou betekenen dat we nog meer stijging voor de boeg hebben in de komende weken/maanden.
• Subgolf 1 werd geplaatst op 271,12 punten.
• Subgolf 2 werd vervolgens actueel en is inmiddels geplaatst op 241,36 punten.
Subgolf 3 werd actueel vanaf 241,36 punten. Zo’n derde subgolf is een impulsgolf en deze verloopt op haar beurt dan ook in 5 subgolven. Het einde van deze beweging lijkt nu in zicht, want ik tel de beweging naar 302 punten eerder deze week als subgolfje 4. Dat zou betekenen dat we op korte termijn gaan uittoppen, waarna de index opnieuw richting de 302-puntenzone zou kunnen terugzakken. Stop-loss: uiterste stop-loss voor bullish posities dient te worden aangehouden op 303 punten (slotbasis).
Conclusie
Golf 3 nog altijd actueel, maar deze lijkt nog weinig ruimte te hebben. Ik hou op korte termijn rekening met een correctie, waarbij 302/303 punten op slotbasis wederom een cruciaal niveau is. Subgolf 4 mag hier niet onder sluiten. Mocht dit wel gebeuren dan gaan er wat alarmbellen rinkelen, want in dat geval kan het totale herstel vanaf 195 punten weleens ten einde zijn.
Korte termijn prognose: topvorming met wellicht nog een laatste oprisping, maximaal tot de 320-puntenzone, maar dat is niet per se noodzakelijk. Binnenkort toch weer een correctie in subgolf 4.
Leon van Dam
Optiespecialist
Voor de bijbehorende grafiek verwijzen wij u naar het weekblad.