Dankzij Mark sterker uit de crisis? (Jack Hoogland)

Gisteren vertelde ik onze lezers in dit artikel over hoe Mark Rutte tijdens De Wereld Draait Door verklaarde dat hij zo’n spijt had van zijn gebroken verkiezingsbeloften. En ik vertelde u waarom hij volgens mij glashard zat te liegen.  Als je echter iets verder kijkt, dan is de werkelijkheid nog veel triester dan wat ik gisteren vertelde. Want de hele discussie rond het lenen van geld aan Griekenland is een schijndiscussie.

Ruim een jaar geleden liet ik u in dit artikel zien dat slechts €27 miljard van de €254 miljard totale leningen aan Griekenland daadwerkelijk in de Griekse staatskas terecht is gekomen. De andere €227 miljard werd direct doorgesluisd naar schuldeisers. En die schuldeisers waren vooral Europese banken. Met ons belastinggeld zijn dus vooral de Europese banken (voorlopig) gered. Terwijl de gemiddelde Griek alleen maar dieper in het moeras werd gedrukt.
Minstens net zo triest is het feit dat Mark Rutte claimt dat Nederland dankzij deze regering sterker uit de crisis is gekomen. De werkelijkheid is dat de Nederlandse economie op dit moment profiteert van twee toevallige én twee kunstmatige, door de ECB gecreëerde voordelen. Zie dit artikel van begin deze maand.