De Amerikaanse pensioenbom ontploft (Lodewijk Hof)

Bloomberg publiceerde onlangs een redactioneel stuk. Het was een bevestiging voor iedereen die kan rekenen: pensioenfondsen over de Verenigde Staten hebben te maken met serieuze onder-financiering. De pensioenfondsen zijn druk bezig dit feit te verdoezelen. Dit door hoge rendementen op beleggingen te realiseren. Middels risico volle investeringen. In hypotheken (zoals voor de financiële crisis van 2008) en internet aandelen (welke zich op het hoogtepunt van een investeerders bubbel zitten).

Een uitdagende situatie is het niet ontwikkelde financiële i.q. van de gemiddelde Amerikaan. Een net zo uitdagende situatie is de planbare mogelijkheden die er in de massa van de Verenigde Staten zijn. De mensen geven geld uit als water. Precies zoals net voor de financiële crisis van de jaren 0 van het afgelopen decennium.

Onlangs brak in Dallas sociale chaos uit. Een chaos die overal in de Verenigde Staten kan gebeuren. De reden voor deze problemen zijn meerdelig:
–  Bedrijven en overheden betalen hun pensioen premies niet,
–  Beleggingen worden in de boekhouding verwerkt met rekenkundige modellen,
–  Vakbonden spelen vals,

Iedereen die in een pensioenfonds zit, moet daarvoor bijdragen betalen. Echter is dat niet gebeurt. Er is een methode ontstaan om deze premies niet af te dragen. Gewoon de lopende pensioenverplichting voldoen uit de lopende verplichtingen. Oftewel: de pot met geld die opgebouwd moet worden is nooit opgebouwd.

Beleggingen worden niet gewaardeerd op hun daadwerkelijke waarde. Dit omdat de overheidsobligaties niet op daadwerkelijke waarde gewaardeerd zijn. Ze zijn gewaardeerd vanuit een rekenkundig (theoretisch) model, zodat de huidige daadwerkelijke tekorten niet zo erg lijken.

Bloomberg heeft een schatting gemaakt. Indien deze schatting correct is, dan is het totale tekort bijna 10x zo groot als wat men nu rapporteert. De boeiende vraag is simpel: hoe gaan die tekorten opgevangen worden, wie gaat al die premies betalen?

Deze tekorten zijn ook een goede reden om ervoor te zorgen dat de aandelenkoersen niet dalen. Als de financiële waarden in de Verenigde Staten met 10% (of meer) dalen, en deze daling enkele maanden aanhoudt, zal ieder groot pensioenfonds in de Verenigde Staten opgeblazen worden. Oftewel chaos in de straten, rellen en, omdat mensen geen eten kunnen kopen, plunderingen en een explosie in winkeldiefstal en geweld.

Het ineenstorten van de retail wereld is gaande. Het straatbeeld is aanzienlijk aan het veranderen. Internet neemt een steeds prominentere rol in. Mensen hoeven niet meer naar de winkel of naar hun werk te gaan. Ook het zelf maken, de deeleconomie en meer ‘linkse’ opvattingen vinden steeds meer aftrek, zeker nu de Amerikaanse overheid zich steeds verder terugtrekt uit het lokale economische leven.
Het zijn allemaal alternatieven die zowel aan de fundamenten van iedere winkelketen maar ook die van de lokale overheid zagen.

Winkelpanden zijn betaald met hypotheken. Wie zijn de grote eigenaren van al die hypotheken? Inderdaad, pensioenfondsen.
Pensioenfondsen die dus instorten als de beurs daalt. Pensioenfondsen die dan de eigenaar zullen zijn van waardeloze hypotheken en die dan al snel hun betalingsverplichtingen gaan verzaken.

Bereid u zich ook voor op deze Armageddon? Bent u ingesteld op deze grote transitie van welvaart?