De Brexit hoe gaan we er geld aan verdienen (Lodewijk Hof)

De Brexit, de scheidingspapieren zijn er. De Britten hebben ervoor gekozen om Europa te verlaten. De Britten denken terecht dat het een onverstandig idee is om 7 miljard per maand naar het buitenland te sturen, om 5 miljard terug te krijgen.
De vraag is nu hoe de onderhandelingen gaan verlopen. Gaat Europa hard-to-get, of eigenlijk: een ordinaire vechtscheiding arrangeren dan kunnen de Britten heldere keuzes maken. Maar er zijn ook problemen met de provincies van het Verenigd Koninkrijk.

Als ik Theresa May was, zou ik het heel simpel aanpakken: gaan. Europa wenst geld, gebaseerd op eerdere afspraken. Ik zou daar iets aan tegenover stellen. Je wenst gewoon ook de betalingen die uit de programma’s komen. Doen ze dat niet: gewoon niet betalen en de Europese Unie in gebreken stellen.

Tegelijkertijd een heldere keuze maken: samenwerken met de wereld. Ik zou simpelweg een vrij handelsverdrag met China aangaan. De grootste markt. Ga de samenwerking aan. Vrije handel tussen beide landen. In te gaan zodra het EU lidmaatschap gestopt is. Een soortgelijk verdrag aanbieden met alle leden van de Commonwealth. Dan heb je meteen India meegenomen en dan kan je aardig wat samenwerkingen aan gaan.

Maar dan heb je de provincies nog. Die zijn in hoofdlijnen tegen de Brexit. Daarom is het tijd dat de Britten een helder beleid voeren om de provincies ten positieve te veranderen. Ik zou helder zijn in wat er moet gebeuren.

Schotland: een aanzienlijk programma van particuliere investeringen is noodzakelijk. De Schotten zijn vrij afhankelijk van Europese landen en daarom moet er verandering komen. Hierbij speelt de Aziatische markt wat mij betreft een cruciale rol. Ik denk daarbij aan investeringen in de voedings (lees alcohol) sector, toerisme en de energie. Laat die aanzienlijke investeringen doen. Puur om Aziatische toeristen binnen te halen en zowel de agrarische als alcoholische export zou ideaal kunnen zijn.

Noord Ieralnd: zou zich moeten ontwikkelen als een belastingparadijs. Gewoon de belastingen onder het niveau van Ierland. Verder inzetten op nieuwe (online) technieken.

Gibraltar: zou zelfvoorzienend moeten worden. Daarvoor zouden samenwerking met Marokko aangehaald moeten worden. Daarnaast zou het toerisme gestimuleerd moeten worden. De ontwikkeling van Gibraltar als alternatief voor Spanje zou key moeten zijn. Ik zou met meerdere luchtvaartmaatschappijen een samenwerking sluiten. Gewoon dat ze een dagelijkse verbinding opzetten. Of simpelweg een basis. Laat Air Berlin er 1 toestel vestigen, om naar Duitsland te vliegen. Idem met Brussels Airlines, om de Benelux te verbinden.

Voor mij is het helder. Ik heb inmiddels opdracht gegeven om een bedrijf in het Verenigd Koninkrijk op te richten. Deze zal ik in Londen vestigen. Van daaruit gaan alle Europese activiteiten gestructureerd worden.

Maar wat denken de lezers van de Brexit, hoe kunnen we geld verdienen aan de Brexit en gaan meer landen de Europese Unie verlaten?