De dollar breekt uit. Financiële tsunami op komst! (Jack Hoogland)

John Mauldin, die je toch écht niet als doemdenker kunt bestempelen, beschreef het vorig jaar al als een financiële tsunami die op ons af komt. Kort daarna stokte de stijging van de dollar en volgde een (logische) consolidatiefase. Die fase is nu voorbij. De dollar is uitgebroken. Die financiele tsunami gaat nu echt op ons afkomen!

Het begon allemaal met de Federal Reserve die in 2009 de rente verlaagde naar 0%. En die in de jaren nadien een nooit eerder geziene hoeveelheid geld printte. De Fed maakte het daarmee voor grote spelers (niet voor u of mij) gemakkelijk om dollars tegen die lage rente te lenen, en te beleggen in landen waar staatsobligaties 8% rente opleveren, en bedrijfsobligaties zelfs nog meer.
Vervolgens gingen banken in opkomende landen leningen in dollars aanbieden omdat daarop de rente een stuk lager is. Aan zoiets banaals als valutarisico dacht niemand. Kijk even mee op onderstaande grafiek. Het licht oranje gebied geeft het wereldwijde totaal aan dollarleningen buiten de VS aan. Maar let vooral ook op de paarse lijn.