Aan het begin van deze maand gingen wij vanaf deze plek in op de bekende beurswijsheid “Sell in May and go away, but remember to come back in September”. Niet geheel verrassend lag de focus van de column… Aan het begin van deze maand gingen wij vanaf deze plek in op de bekende beurswijsheid “Sell in May and go away, but remember to come back in September”. Niet geheel verrassend lag de focus van de column op het tweede gedeelte van dit adagium: is de kust begin september weer veilig voor beleggers? Niet helemaal, zo concludeerden wij. “Comeback in September” zou, voor wat betreft de AEX, beter vervangen kunnen worden door “Comeback by the end of September”. Inmiddels komt het einde van de maand in zicht. Tijd om in te stappen, dus?
Op basis van eigen statistisch onderzoek is BeursBulletin tot de conclusie gekomen dat de AEX-index in september gemiddeld een negatief maandresultaat genereert. Ten opzichte van de andere maanden gaat het hier zelfs om het laagste gemiddelde maandrendement. In de hierop volgende maanden presteert de AEX beduidend beter en worden positieve rendementen behaald, met uitschieters in december en april. Kennelijk is beleggen de favoriete wintersport. In de grafiek (zie het weekblad) zijn de rendementen op maandbasis vanaf 1986 voor u vergeleken.
Schijn bedriegt
September is statistisch gezien geen sterke maand. Is het beter om eind september of begin oktober weer in de markt te stappen? Om een antwoord op die vraag te krijgen, zullen we de historische rendementen over de maand oktober moeten bekijken. Het blijkt dat deze maand de schijn tegen heeft. Veel beleggers hebben slechte herinneringen aan oktober en dan met name aan oktober 1987, vanwege de crash die toen plaatsvond. De AEX daalde die maand bijna 30%. Toch zien we dat van de afgelopen 21 jaar er 14 maanden positief werden afgesloten tegen slechts 7 maanden met een min. Gemiddeld komt de maand oktober dan ook positief uit. Als we 1987 niet meerekenen, dan zien we zelfs een gemiddelde stijging van 1,7% in oktober.
Sven Bouman en Ben Jacobsen komen in het American Economic Review tot de conclusie dat in 36 van de 37 onderzochte landen de gemiddelde maandelijkse beursrendementen in de periode november tot en met april substantieel hoger liggen dan in de periode mei tot en met oktober. Net als BeursBulletin (voor wat betreft de AEX-index) stellen zij dus stijgingen van de beurzen vast in de periode november tot en met april. Over de maand oktober zijn Bouman en Jacobsen echter minder enthousiast.
Hoe komt dit? Volgens Edwin D. Maberly en Raylene M. Pierce speelt de oktobercrash van 1987 ook hier een rol: deze incidentele, forse uitglijder beïnvloedt niet alleen de beeldvorming, maar ook de statistieken. In hun commentaar op het onderzoek van Bouman en Jacobsen stellen Maberly en Pierce vast dat de oktobercrash een vertekenend effect had op de gemiddelden die eerstgenoemden hanteerden.
AEX doet niet aan winterslaap
Toch maar instappen in oktober? Kijkend naar de AEX vanaf 1986 stellen we vast dat de index de voeten droog weet te houden in oktober en dat de rendementen verder oplopen in de maanden daarna. Vanaf 1987 gemeten is zelfs tweederde van de oktobermaanden positief met een bovengemiddeld rendement van dik 1,7% op maandbasis. Ook in november, maar vooral in december blijken beleggers goedgeluimd en vol vertrouwen te zijn. Pas in mei verdwijnen de overtuigende plussen van de borden (en zelfs dan is er nog sprake van een marginale winst). Voor wat betreft de AEX lijkt het dus geen gek idee om vanaf eind september weer terug te keren naar de beursvloer.
Weer of geen weer
Ons systeem, op grond waarvan wij besluiten om aandelen te kopen dan wel te verkopen, is echter niet gebonden aan seizoenen, feestdagen of andere mijlpalen in het kalenderjaar. Maar de constatering dat de AEX, statistisch gezien, een aantal ‘vette’ maanden tegemoet gaat, is wel een leuke opsteker.
Harm van Wijk
BeursBulletin.nl
Geraadpleegde bronnen:
Bouman, S. en Jacobsen, B. (2002) The Halloween Indicator, ‘Sell in May and Go Away’: Another Puzzle, American Economic Review, 1618-1635.
Maberly, Edwin D. en Pierce, Raylene M. (2004), Stock Market Efficiency Withstands another Challenge: Solving the “Sell in May/Buy after Halloween” Puzzle.
Voor de bijbehorende grafiek verwijzen wij u naar het weekblad.