De glans van goud (Walter Matthijssen wm@robustoam.com)

Over goud is al heel wat polemiek geweest. Er is volgens mij geen enkele belegging dat zoveel optimisten en pessimisten tegelijkertijd heeft. Toch blijf ik geloven in goud.
Warren Buffet de superbelegger heeft echter helemaal niets met goud. Het brengt niets voort is zijn redenering. Het creëert geen jobs, het geeft geen dividend en daarom vindt hij het dood kapitaal. Laat ons eens wat cijfers naast elkaar leggen. Er is slechts 180.000 ton goud ooit ontmijnd. De totale goudvoorraad is nu 8.000 miljard dollar waard. 1 kg goud kost 45.000$. Goud is o.a. in handen van particulieren, denk maar aan gouden juwelen, en een groot deel in handen van de overheid.
Nederland zou 600 ton goud bezitten. Dat is meer dan de ECB en India die ieder 500 ton bezitten! Italie heeft 2500 ton (!?). Vroeger was er net zoveel geld als er goud was. Nu is er in Europa alleen al 10.000 miljard aan hoeveelheid geld. Europa heeft dus al meer geld gedrukt dan er goud is in de wereld. Als ik de maandelijkse 60 miljard “funny money” door Draghi (ECB) in goud ga uitrekenen, dan tovert Draghi 1,2 ton goud per maand. Dat is 0,2% van de ganse goudvoorraad van Nederland per maand! Wat is er nu eigenlijk aan de hand met goud dat het niet explodeert in prijs? De prijs van fysiek goud wordt momenteel bepaald door de handel in papieren goud!
Deze termijncontracten worden verhandeld op het handelsplatform COMEX. Uiteraard handig omdat je dan niet met goudbaren hoeft te sleuren. Echter, net zoals de geldcreatie van de ECB en de FED is de papieren goudhandel ontspoort. Een termijncontract is een soort claimbewijs waarmee je recht hebt op een hoeveelheid goud. Al deze claims tezamen overstijgen 61 maal de beschikbare goudvoorraad. En toch wordt de prijs van een “troy ounce” fysiek goud bepaald door het geloof in de papieren markt.
De vraag naar fysiek goud is de laatse jaren opgevangen door de vele goudhandelaren die graag uw juwelen en oud goud opkochten.
Deze goudhandelaren schoten uit de grond om in crisistijd particulieren aan cash te helpen. Het goud werd ontfutseld aan de zwakke handen, en is nu in handen van sterke handen, die het niet meer loslaten. We staan nu niet ver meer van het punt dat de prijs op de COMEX niet meer relevant zal zijn voor de prijs van fysiek goud. U kunt dat zelf uittesten. Gouden munten zijn het snelst verhandelbaar in geval van crisis. Doet u dan maar eens een bestelling bij een van de goudhandelaren op internet. Bestel een aantal Krugerrands (Zuid Africa, 640€), Maple Leaf (Canada 607€) of Double Eagel Liberty (USA 1.238€).

doubleagle

Wat u zal opvallen is dat ze niet voorradig zijn, dat u weken moet wachten en dat bij sommige handelaren een oplsag van 20% wordt gedaan op de papieren prijs die nu de waarde bepaalt. We zijn dus niet ver meer af van de afbouw van papieren contracten omdat de prijs hiervan niet meer vol te houden is t.o.v de prijs van het “echte” goud. Op dat moment zal de prijs bepaald worden door “de sterke handen” die het goud bezitten. Men zal dan een duale prijszetting krijgen. Een lagere prijs voor het papieren goud (voor wie het nog wil hebben) en een marktprijs voor het echte goud. Op een uittreksel van Wikileaks stond het volgende: “De futuresmarkt voor goud zou bijdragen aan een grotere volatiliteit. Een meer volatiele goudprijs zou op haar beurt de vraag naar fysiek goud verminderen en waarschijnlijk ook het hamsteren van goud door Amerikaanse burgers frustreren.” – Bron: Wikileaks.
Conclusie: De centrale banken doen er alles aan om goud te ontmoedigen. Waarschijnlijk omdat goud echt geld is en men echte waarde niet kan gebruiken in de sprookjeswereld van het klatergoud en funny money. Dat er nog steeds geen “run on gold” is kan ik enkel maar verklaren door het grote vertrouwen dat het publiek schijnt te hebben in de financiele tovenaars van de ECB en de FED. Wil je goud kopen, koop dan munten, en laat ze ook leveren! Hebben is hebben!