De goudprijs daalt. Wat nu? (Jack Hoogland)

Afgelopen vrijdag vertelde ik u in dit artikel dat we als gevolg van Trump’s verkiezingsoverwinning woelige tijden tegemoet gaan. Dat gold afgelopen week zeker voor de goudprijs! Die knalde donderdag en vrijdag omlaag. Terwijl iedereen met verstand van zaken er voor de verkiezingen van overtuigd was dat goud juist omhoog zou schieten bij een Trump-overwinning.

Het wordt allemaal nóg gekker als je naar de grafiek hieronder kijkt. Want deze grafiek geeft aan dat de Amerikaanse inflatieverwachting fors is gestegen. En stijgende inflatie leidt onherroepelijk tot een stijgende goudprijs. Maar we zien meer van dat soort rare, tegenstrijdige toestanden. Bijvoorbeeld een stijgende dollar, in combinatie met dalende Amerikaanse staatsobligaties. Terwijl je juist zou denken dat die superaantrekkelijk zijn bij een stijgende dollar.
Voor wat betreft de goudprijs is bovenstaande grafiek precies in lijn met wat ik u vorige week in dit artikel vertelde. Trump gaat belastingen verlagen en massaal investeren in Amerikaanse infrastructuur. En dat kost bakken met geld. Daarvoor gaat een enorme hoeveelheid geld moeten worden geleend, terwijl de rente op Amerikaanse staatsobligaties aan het stijgen is. En lenen voor de Amerikaanse overheid dus alsmaar duurder wordt.
Door die stijgende inflatieverwachting en stijgende obligatierente weten we dat de Fed nu niet anders meer kan dan volgende maand de rente verhogen. Waardoor de Amerikaanse economie onherroepelijk in recessie gaat. En misschien zelfs al in recessie is. Zie onderstaande krantenkop.
Klik hier om verder te lezen