De Jager verzwijgt voor uw eigen bestwil

De Jager verzwijgt voor uw eigen bestwilHoe kun je iemand nog vertrouwen die uw belastinggeld op het spel zet en dit vervolgens bewust verzwijgt? De Jager zou bang zijn geweest voor de reactie van de financiële markten. Kennelijk is hij niet bang voor de belastingbetaler met wiens geld hij aan het gokken is.

Europese grondwet
Nederlanders…

De Jager verzwijgt voor uw eigen bestwil Hoe kun je iemand nog vertrouwen die uw belastinggeld op het spel zet en dit vervolgens bewust verzwijgt? De Jager zou bang zijn geweest voor de reactie van de financiële markten. Kennelijk is hij niet bang voor de belastingbetaler met wiens geld hij aan het gokken is.

Europese grondwet
Nederlanders zijn volgens De Jager blijkbaar veel te netjes om de straat op te gaan en rotzooi te schoppen. En hij heeft daar natuurlijk wel een punt. Bij het referendum over de Europese grondwet in 2005 ging ook niemand de straat op.

Referendum
Een ruime meerderheid was tegen, maar we veranderen een paar punten en kommas en drukken het er toch door heeft de partijgenoot van De Jager, Balkenende, destijds gedacht. En het werkte. Referendums doen we maar niet meer aan. We kunnen beter gelijk maar alles doordrukken wat we willen.

Straatsburg
En als er dan teveel ophef is, dan passen we wat aan en gaat het domme volk wel weer terug voor zijn TV op de bank zitten. Een voorbeeld is de maandelijkse verhuizing van het Europees Parlement van Brussel naar een Franse stad in de Elzas.

Kosten euro; 180 miljoen
Tegen de jaarlijkse euro; 180 miljoen die wordt weggegooid, omdat de Fransen dat nu eenmaal willen, zijn op www.oneseat.eu 1.270.418 mensen geweest die hebben aangegeven het hier niet mee eens te zijn. In plaats van 12 keer per jaar, wordt het in 2012 en 2013 daarom dan maar 11 keer per jaar. En nou niet meer zeuren.

Reddingsoperaties
Maar het ergste zijn natuurlijk die miljarden verslindende reddingsoperaties van banken en tegenwoordig ook landen. Zonder blikken of blozen wordt beweerd dat het geen geld zou kosten of dat er zelfs geld aan verdiend zou worden. Denken ze nu echt dat we zo dom zijn?

Garantiestelling ECB
Na het debacle van Mark ik zit goed in de cijfers Rutte, waarin hij er euro; 50 miljard naast zat, blijkt nu ook nog eens circa euro; 35 miljard als garantiestelling aan de Europese Centrale Bank (ECB) te zijn verstrekt.

Schuldcrisis met meer schuld oplossen
Laten we dat maar niet vertellen, want misschien reageren de financiële markten daar wel weer op…” fluisterden de voorzitter van de Europese Raad Van Rompuy, de Commissievoorzitter Barroso, stafleden van de Commissie en regeringsleiders tegen elkaar. Want een schuldcrisis met nog meer schuld oplossen, is natuurlijk wel een beetje raar.

Pinoccio Bos
Het lijkt een beetje op Wouter Bos die roept dat hij alle vertrouwen in Fortis heeft, terwijl op dat moment druk wordt gewerkt aan een plan om de bank te nationaliseren. Politici mogen blijkbaar liegen. Ze doen het in ieder geval keer op keer. En niemand maakt zich er (meer) druk over.

euro; 488 miljard tot nu toe
Ierland heeft een lening aangevraagd van euro; 85 miljard. Portugal heeft een lening aangevraagd van euro; 78 miljard. Griekenland heeft al eerder euro; 110 miljard gekregen en krijgt nu nog eens euro; 215 miljard (bijdrage IMF + EFSF euro; 109 miljard en bijdrage private sector euro; 106 miljard) waarmee dan de teller voor Griekenland uitkomt op euro; 325 miljard, blijkt uit cijfers van de Nederlandse overheid. Voor de drie landen samen komt dan de teller voorlopig uit op euro; 488 miljard. En dat is dus nog los van de steun aan de banken of de ECB.

Nederlandse CDS schiet omhoog
De Credit Default Swaps (een soort verzekering tegen een faillissement) op Spanje, Portugal, Ierland, Griekenland, Ierland en Italië dalen momenteel, maar de premie voor Nederland schiet fors omhoog en is in de afgelopen weken verdubbeld.

Griekse boekhoudkundige trucjes
Met de kennis van nu, maar ook met de kennis die we al hadden, moeten we constateren dat het niet mogelijk is om landen met dermate grote verschillen in cultuur samen te voegen. Zeker als er nu Griekse boekhoudkundige trucjes zoals het belazeren van de kluit moeten worden gebruikt, uit angst voor de reactie van de financiële markten.

Ga maar rustig slapen
Nou ja, het is allemaal voor uw eigen bestwil, zo wil De Jager u laten geloven. “Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn.” Beleggers in goud geloven er echter niet in, getuige de records die zowel in euros als in dollars worden aangescherpt.

Profiteren van de ontwikkelingen
De ProtectiePortefeuille steeg dit jaar reeds circa 48% dankzij onder meer posities in aandelenindices en goud en zilver en dat terwijl de AEX circa 12% terrein verloor. Abonnees die vorig jaar de ProtectiePortefeuille volgden, konden een rendement van circa 48% bijschrijven. Wilt u ook profiteren van ontwikkelingen van de goudprijs of uw portefeuille beschermen? Klik dan hier voor een (proef)abonnement.

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

Voor de grafieken verwijzen wij u naar het weekblad.