De schade opnemen

Nu de stofwolken enigszins zijn opgetrokken, is het tijd de schade op te nemen. Echt vrolijk worden we er niet van.
De ZolderPortefeuille staat year to date afgerond 14% in de min op basis… Nu de stofwolken enigszins zijn opgetrokken, is het tijd de schade op te nemen. Echt vrolijk worden we er niet van.
De ZolderPortefeuille staat year to date afgerond 14% in de min op basis van intraday koersen van vandaag. Dat de AEX het een stuk slechter heeft gedaan is een schrale troost. Onderaan de streep staat gewoon een flinke min en daar is beleggen toch niet voor bedoeld. Het hoort er helaas wel bij, al moet gezegd dat de ernst van deze crisis vermoedelijk maar heel weinig mensen zagen aankomen.
Natuurlijk zijn er ook door ondergetekende fouten gemaakt de afgelopen tijd. Ook dat hoort er bij, zaak is wel die fouten onder de loep te nemen, en ook als verloopt de toekomst altijd anders dan het verleden, wel lessen proberen te trekken uit wat niet goed ging.
De grootste fout in hindsight bias is toch wel het toch weer te vroeg in de markt laten lokken. Vorig jaar zomer werd de ZolderPortefeuille geheel geliquideerd vanwege naderend onheil. Die keuze was weliswaar juist, maar vergeten is voet bij stuk te houden en meer geduld uit te oefenen alvorens weer (deels) in te stappen. Dat de toen zichtbare scheurtjes in het financiële systeem de snoekduik van de afgelopen tijd heeft veroorzaakt is historie. Er waren wel enkelen die deze complete melt down voorzagen, maar dat zijn er maar weinig.
Een andere fout is de wat halfslachtige houding geweest ten aanzien van de financials. Er is weliswaar nooit in de ‘Fortis is zo goedkoop’ val getrapt, maar ING is wel voor de helft in de portefeuille gebleven en BinckBank werd nog even aangehouden, in afwachting van een gunstiger verkoopmoment. Een dure fout: een verder herstel zal lange tijd vergen. Voor BinckBank geldt nog dat een langere tijd kwakkelende beurs de inkomsten stevig onder druk zal zeten, meer dan de extra synergievoordelen met het overgenomen Alex zullen opleveren.
Dan bleeder Wavin: dit fonds is in zijn eentje goed voor tweederde van de year to date negatieve score van de ZolderPortefeuille. Het fonds is aangekocht met de gedachte dat het nog vele jaren zal kunnen profiteren van overheidsbestedingen op het gebied van de infra. Dat geldt overigens nog steeds. De bouwmarkten zijn echter dusdanig verslechterd dat de marktfocus volledig op dat segment is komen te liggen. Een stoploss had hier uitkomst geboden, hetgeen uiteraard voor meer fondsen geldt.
De overige fondsen, vooral de grotere zoals RDS, Unilever en SBM Offshore, zullen hopelijk nog wel iets meer herstel laten zien. Wat somberder is de visie op de mid- en smallcaps: die markt zal waarschijnlijk achterblijven bij het AEX-geweld al zijn de waarderingen soms bespottelijk laag.
Dan de dag van morgen. Er is continu een flinke cashpositie achter de hand gehouden, uit risicobeheersingsoogpunt. Het beursklimaat is ondanks het leuke herstel van de afgelopen twee dagen nog altijd bar en boos. Hoewel de waarderingen laag ogen, moet niet vergeten worden dat waarderingen er de afgelopen tijd totaal niet toe deden. Een garantie dat die periode achter ons ligt, is er niet. Vermoedelijk zullen beleggers weer geruime tijd moeten leven met k/w’s (ver) onder de tien.
Geld verdienen met aandelen zal de komende periode een pittige uitdaging blijken. Voorlopig geldt dat de defensieve houding onverminderd gehandhaafd blijft, er geregeld wat winst zal worden genomen (evenals verlies) en dat er bij kansjes ook intraday wat rendement zal worden bijgesprokkeld hoewel de ZolderPortefeuille geen handelsportefeuille is.
Hard werken om het verlies te verkleinen: soms is beleggen iets minder leuk.
Klik op de titel of op onderstaand pdf voor het meest recente overzicht van de ZolderPortefeuille.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: long RDS, Wavin, geen posities in overige genoemde fondsen op het moment van publiceren.