De spanningen rond Qatar: gaat u geld verdienen of mist u deze kans?

Door Lodewijk Hof

Qatar, een zeer klein emiraat in het Midden Oosten. Het land is in topografisch opzicht zeer klein maar is een economische grootmacht. Het land heeft weinig olie. Iets wat in het Midden Oosten bijzonder is. Ze hebben wel gas. Dat gas maakt ze schatrijk. Het gas exporteren ze als LNG. Met al dat geld bouwen ze een economie buiten het gas op. Het WK voetbal is gekocht, een donatie van 1 miljard heeft Al Jazeera financieel mogelijk gemaakt.

Als er geen grote olie en gas reserves waren had de wereld zich niet druk gemaakt over het Midden Oosten. De geopolitieke situatie in het Midden Oosten is een complexe en niet al te overzichtelijke situatie. Een situatieschets:

a.) Niemand in het Midden Oosten waardeert Israël en die zijn een militaire grootmacht (ik denk dat Israël een oorlog zou winnen als die met het Midden Oosten gevoerd zou worden),

b.) Iran is de paria van de islamitische gemeenschap en een militaire grootmacht,

c.) Saudi-Arabië is een grootmacht in het Midden Oosten en heeft ingegrepen (in het verleden) bij conflicten of opstandelingen (Bahrein, Yemen),
d.) De Verenigde Arabische Emiraten zijn een samenraapsel van emiraten met verschillende visies op het leven,

e.) Bahrein, Yemen en de Verenigde Arabische Emiraten vallen onder de Saudische invloedssfeer,

f.) Iraq is de facto een provincie van Iran geworden,

g.) Iran financiert organisaties als Moslim Broederschap, Hamas en Hezbollah,

h.) De VAE hebben nauwe Britse banden terwijl Saudi-Arabië nauwe banden met de Verenigde Staten heeft,

i.) De zesdaagse oorlog heeft aanzienlijke territoriale overwinningen voor Israël opgeleverd met het voor alle wereldreligies belangrijke Jeruzalem,

Iran en Qatar werken samen. Dit doen ze in de winning van gas in een gezamenlijk gasveld. Er is echter geen vriendschappelijke band. Samenwerken met gezamenlijke belangen is wat er gaande is.

Sinds de boycot op land heeft Turkije de leverancier rol van de eerste levensbehoeftes overgenomen.

Hoe gaan we in dit broeinest geld verdienen? Dat is de echt boeiende vraag. Om te beginnen moeten we ons realiseren waar het geld vandaan komt en waar het geld aan gespendeerd wordt. Zo kunnen we besluiten te investeren in de oorlogsindustrie. We kunnen participeren in de boten die al het eten vervoeren.

Maar voor mij is dat allemaal niet wat ik het meeste waardeer. Ik beschouw het Midden Oosten als een zandbak die alleen waardevol is door het olie en gas. Anders zou niemand zich er druk over maken als Israël het hele gebied bezet. Wie is het inhoudelijk met het regime van Qatar eens? Een vrouw die seks heeft zonder getrouwd te zijn is strafbaar, in Saudi-Arabië krijgt een vrouw die verkracht is stokslagen. Niet de regimes waar ik gelukkig van wordt.

Ik voel er daarom meer voor om iets heel anders te doen. Ik wil geld verdienen aan het ondermijnen van die regimes. Ik wil het machtsblok waar ze in het Midden Oosten de wereld mee chanteren ondermijnen. Dat op een methode zonder geweld en met een lekker rendement voor mijn beleggingen. Daarom wil ik inzetten op duurzame energie. Daarmee ondermijn in regimes die niet naar mijn levensvisie staan en verdien ik mooi geld. Een win win combinatie. Deze investeringsmogelijkheden en technieken staan in het Innovatieve Energie Rapport. Met coupon oplossing krijgt u ook nog eens 25% korting. Sluit u zich aan bij de beweging voor een winstgevende en betere wereld?