De top is in zicht

Na het doorbreken van de belangrijke top op 345,56 punten wist de AEX verder door te stomen naar een voorlopig hoogste punt op 358,20 punten. Gesteund door een ontketend Wall Street, alwaar men reeds 47… Na het doorbreken van de belangrijke top op 345,56 punten wist de AEX verder door te stomen naar een voorlopig hoogste punt op 358,20 punten. Gesteund door een ontketend Wall Street, alwaar men reeds 47 sessies achtereen zonder noemenswaardige correctie stijgt, wist de AEX nog flink aan te dikken.
Zoals in de update van twee weken geleden gesteld, betekent de huidige stijging geen afstel van de daling, maar slechts uitstel. De top lijkt dichtbij te komen met een geprojecteerd koersdoel van 360-370 punten voor de index. Zo bezien, is het recente hoogtepunt van de AEX op 358,20 punten aardig in de buurt en dit zou al kunnen volstaan als top.
Voorkeursscenario
De beweging vanaf 195 punten verloopt/verliep via een groot ABC-patroon en dit betekent dat de index niet impulsief omhoog is gegaan (geplaatste langere termijn bodem), maar correctief (tussentijdse bodem). De A en B van dit patroon zijn inmiddels geplaatst en de C-golf is nog altijd actueel. (Zie bijgaande grafiek).
In het grotere plaatje krijgen we nu onder 311 punten een serieus signaal dat de top definitief geplaatst zal zijn. De ultieme bevestiging dat de index op weg is naar 195 punten en lager, is er echter (voorlopig) niet. Hiervoor zou de index onder 296,50 punten moeten sluiten in het grotere plaatje. In dat geval krijgen we een serieuze overlapping voor de lange termijn.
 
Samenvattend
• De tussentijdse bodem is geplaatst op 194,99 punten.
• Golf A en B zijn geplaatst.
• Golf C is nog actueel. Onder 296,50 punten (op slotbasis) krijgen we een bevestiging van een negatief lange termijn scenario.
Korte termijn: de top van de C-golf staat er nog altijd niet (of is deze toch reeds geplaatst op 358,20 punten?) en de AEX kan in het grotere plaatje wellicht nog een tiental punten doorstijgen. Erg veel opwaartse ruimte lijkt er echter niet meer te zijn. Een stevige correctie lijkt nu op de loer te liggen.
Conclusie
De AEX heeft in 2009 koersoverlappingen laten zien welke niet meer behoren bij een impulsieve stijging vanuit de EW-theorie. De C-golf bleek in de afgelopen weken nog niet compleet en vandaag krijgen we hiervoor een duidelijk signaal. De eerdere top op 345,56 punten was nog niet de top van golf 2 sinds de stijging vanaf de bodem op 195 punten en we zullen moeten wachten op bevestiging of de recent bereikte ‘high’ op 358,20 punten dan wel dé top is.
De ultieme ‘trigger’ voor een trendwijziging van de markt ligt daarbij nog altijd op een stand van 296,50 punten. Hieronder is de daling richting 195 punten, en mogelijk lager, met grote waarschijnlijkheid begonnen voor de komende maanden/jaren. Een eerste schot voor de boeg ligt er nu bij een slotstand voor de index onder 345 punten.
Leon van Dam
Optiespecialist
Voor de grafiek verwijzen wij u naar ons weekblad.