De val van de euro is ingeluid (Jack Hoogland)

Nieuwe leningen verstrekken aan een land dat al jarenlang failliet is, is pure geldverspilling. En in het geval van Griekenland betekent het bereikte akkoord tegelijk nog veel meer sociale ellende in Griekenland. Want de door Griekenland te nemen maatregelen zijn economisch gezien minstens net zo contraproductief als de maatregelen die de Grieken de afgelopen jaren al werden gedwongen te nemen. Over een tijdje gaan we dus precies hetzelfde gedoe krijgen als de afgelopen maanden. Alleen dan met een nóg grotere Griekse schuld.

Het meest trieste van deze deal is echter het privatiseringsfonds van €50 miljard. Dat gaat ervoor zorgen dat Griekenland haar bezittingen gaat verpatsen om zo haar crediteuren te betalen, waarna het nog steeds een failliet land zal zijn. Griekenland zal straks een failliet land zijn én al haar belangrijke infrastructuur zal in handen van grote internationals zijn, die dat voor een prikkie zullen hebben opgekocht.

armoede in griekenland

De enige morele winnaar van afgelopen maanden is uiteindelijk Yanis Varoufakis gebleken. Hij hield voet bij stuk, maar moest aftreden toen bleek dat Tsipras te bang was voor de gevolgen van een mogelijke Griekse uittreding uit de euro. In dit artikel gaf ik u al een directe link naar de voorstellen die Varoufakis in juni tijdens de Eurogroep meeting deed. Grotendeels volkomen logische voorstellen, die echter direct van tafel werden geveegd.
Klik hier om verder te lezen