Deel 3: Hoe wordt je dan daadwerkelijk financieel vrij?

Deel 3: Hoe wordt je dan daadwerkelijk financieel vrij?

Geld en opleiding waren dus niet de vereisten om financieel onafhankelijk te worden. Wat is het dan wel? De eerste van de 3 principes uit de ‘formule van Welvaart’, betrof de uitgavenkant.

Deel 3: Hoe wordt je dan daadwerkelijk financieel vrij?

Geld en opleiding waren dus niet de vereisten om financieel onafhankelijk te worden. Wat is het dan wel? De eerste van de 3 principes uit de ‘formule van Welvaart’, betrof de uitgavenkant.

Beheers je uitgaven

Het gaat er niet om, hoeveel je verdient. Het gaat erom hoeveel je overhoudt! Inkomen is hoeveel je verdient. Welvaart is hoeveel je overhoudt en hoeveel je opbouwt. Als je veel verdient en alles uitgeeft word je niet welvarend. Je leeft alleen met een hoge levenstandaard.

Zet 10% van je inkomsten opzij

Een belangrijk principe is om eerst jezelf te betalen. Je belangrijkste “uitgavenpost” is de betaling aan jezelf. De meeste mensen betalen echter eerst alle anderen en slechts als er wat overblijft aan het eind van de maand betalen ze zichzelf. In het oude Babylon werd al gesproken over tienden. Dit principe: minimaal 10% van al je inkomsten opzij zetten voor je financiële toekomst is een heilig principe. Pas als je structureel jezelf 10% gaat betalen zal je structureel aan je vermogen kunnen bouwen waarmee weer geld kan worden gegenereerd.

Mogelijk vraagt je je af hoe je 10% opzij kan leggen. Als je nu al niet rond kan komen hoe moet je dan met 10% minder rond komen, deze vraag zal uitgebreid aan de orde komen bij het artikel dat betrekking heeft op uitgavenbeheersing.

Het enig juiste moment om te starten is NU. Als je het uitstelt tot je meer verdient zal het daardoor niet makkelijker worden. Vaak denken mensen: “als ik meer verdien kan ik de 10% wel missen, nu lukt dat niet”. Het is echter moeilijker om te starten als je bijvoorbeeld € 3.000 verdient dan als je € 1.200 verdient. Het opzij leggen van € 300 is voor veel mensen moeilijker dan € 120. Het gaat er dan ook om dat je start met het opbouwen van je nieuwe routine waarna het geen moeite meer kost.

Vergroot je inkomsten

Over het algemeen neemt ons inkomen elk jaar toe. Salarisschalen, periodieken, promotie, een nieuwe baan of inflatiecorrectie zorgen allemaal voor inkomensstijgingen. Ook ondernemers streven een continue winstgroei na. Door de helft van je inkomensstijging te investeren kan je jezelf nog steeds belonen voor de extra inkomsten die je gegenereerd hebt, maar tegelijkertijd zorg je voor een extra groei-impuls voor je vermogen.

Door je gericht te ontwikkelen kan je een versnelling aanbrengen in je inkomensontwikkeling. Vergroting van je vaardigheden leidt (in)direct tot verhoging van je inkomen. De vaardigheden die hierbij van belang zijn kan je leren.

Verhoog het rendement uit je vermogen

Door op een verstandige manier je vermogen te beleggen, zal je vermogen exponentieel toenemen. Door er actief mee bezig te zijn en het beleggen te zien als een parttime onderneming (kan ook met een paar uur per maand), zijn rendementen van 15-25% per jaar absoluut haalbaar, weliswaar op langere termijn. Dit hebben reeds zoveel mensen al bewezen, zowel in goede als in slechte beursjaren. Het gaat wel om een langere periode, natuurlijk zijn er tussentijds lagere of zelfs negatieve rendementen mogelijk. Indien er te grote negatieve rendementen zijn behaald, ontbreekt het aan vaste regels, of worden de regels en asset allocation strategieën niet gevolgd die de topbeleggers hanteren.

In deze online cursus zal er dieper op worden ingegaan hoe dit bereikt kan worden, waarbij een balans tussen sparen, obligaties, aandelen en opties tot een hoog rendement met een beperkt risico kan leiden. Als de winsten van beleggingen weer herbelegd worden, ontstaat een enorme groei, zie ook het onderdeel samengestelde interest. Naast beleggen start het al met het effectief de spaargelden beheren. Op zijn minst dien je te sparen bij die banken die het hoogste rente % bieden. Anders wordt automatisch elk jaar je geld minder waard als gevolg van inflatie en vermogensrendementsheffing, al helemaal als je het geld op betaalrekeningen aanhoudt.

Om daadwerkelijk tot een hoger rendement te komen, is het van belang op voorhand concrete doelstellingen te hebben ….

—————————————————————————————————————————————————————————–

 

Op donderdagavond 8 januari kan je een introductie workshop volgen over dit onderwerp! Klik hier voor meer informatie of kijk op www.succesgids.nl/beursblik